Pred-poletanje

Titelski zmajari

Kada sam prvi put „leširo“, napravio prvi samostalni let, to je moj nezaboravni zmajarski događaj kada se pomešaju strah, zadovoljstvo, sreća, smirenost , lepota i osećaj slobode kada upravljate zmajem mirnim, prelepim nebom, priča Miroslav Željski najmlađi član zmajarske sekcije Aero kluba „Titel“.

    Stevan Ločki, instruktor letenja priča da je rad kluba obnovljen 1994. godine. Na inicijativu čika Emila Lipovšeka, člana predratnog i posleratnog titelskog aero kluba i sportskog vazduhoplovca klub je ponovo počeo sa radom pre 12 godina sa dve sekcije modelarskom i zmajarskom. -Tri godine po aktiviranju kluba kupljen je polovan  zmaj. Iste godine položio sam ispit i stekao dozvolu  pilota motornog zmaja, a 2000 postao sam instruktor letenja, priča Stevan Ločki koji ima do sada preko 200 sati provedenih u vazduhu. Do sada je osim Željskog obučio i Vlada Čavića. A da je Vlada rođeni letač govori i podatak da je na dva zvanična takmičenja zmajara 2004. osvojio  tri medalje.

    Zmajarstvo je lep ali i skup sport, pa njihov zmaj iako ima novo krilo od pre dve godine, sada  ne ispunjava najviše standarde za takmičenja. – Što više letim sve više uživam. Najlepše je kada zmaj poleće. Takmičenja mi nedostaju i nadam se da ću se iduće godine nadmetati sa najboljim zmajarima koji imaju izuzetne letilice, priča „nestašni“ Vlada koji   je preleteo, kao iskusan letač,  ispod titelskog mosta.

    Poslepodne je najbolji period za letenje zmajem, a tog dana osim potpisnika ovih redova zmajem je po peti put leteo lokalni fotograf Svetozar Ćurčić i napravio odlične snimke, prvi put Milan Radanov koji je napravio video zapis „odozgo“rodnog mesta, kao i studentkinja iz Perleza  Milena Vuleta koja je i pored Vladinog „prevučenog“ leta u sami sumrak, kao i ostali „letači“, bila oduševljena.                 

    Titelski zmajari svim zainteresovanim nude panoramsko razgledanje okoline, ali su obilazili teren za vreme poplava,sa šumarima obilaze i snimaju teren…Još uvek nemaju svoje letilište pa se služe poljoprivrednim  u susednom Knićaninu. Od VDT „Šajkaška“ dobili su zemljište pored Tise , pa se nadaju da će uskoro imati svoj letilište i hangar.

Prvi poleteli posle bombardovanja

    Za vreme bombardovanja  retko su obilazili zmaj. Stevan Ločki  doživeo je pravi šok kada je video da su miševi oštetili  krilo. Uz pomoć Miroslava Stančila i specijalnog lepka uspeli su okrpiti krilo i sa još dva zmaja iz Beograda prvi su se posle bombardovanja vinuli u nebo i leteli do Vajske.

Vlado u „Blicu“

Prijatelji su Vlada Čavića 22. maja 2004. godine  obavestili da  je na naslovnoj strani  „Blica“. Vlada u zmaju , a fotografija je sa mitinga na Kalemegdanu  uz naslov „Šta je to u tvojim venama“.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 20, 10, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *