Preplivao celom dužinom Tisu

Pal Hidvegi Uštaš, specijalac za preživljavanje u prirodi, napravio je pravi podvig plivajući Tisom od izvora do ušća-850 kilometara kako bi skrenuo pažnju na očuvanju ove reke koja protiče kroz četiri države i pokaže da se uz reku može lepo živeti.

Jako je malo vremena bilo za pripreme – mesec dana. Pal je krenuo 5. septembra iz Bušćine u Ukrajini gde nastaje Tisa od dva veća potoka. Planirano je da se poduhvat završi 25. septembra, ali zbog nepredviđenih teškoća put je trajao 32 dana, priča Julijana Suč, supruga i direktorica Kaland akademije iz Vaca, organizatora ovakvih poduhvata, dok  očekuje povratak supruga  sa ušća Tise u Dunav jer je stigla  vest da je doplivao  do nultog kilometra.

Pored predstavnika opštine Titel Pala očekuju i Senćani  Judit Sep i Đerđ Takač koji su ih dočekali na granici i brodićem pratili do Bečeja, te Julija i Ferenc Kelemen. Julija je spremila sa mađarskog maratonca i tortu.-Ovo je jedinstven poduhvat koji se mora podržati. Tisu svi moramo čuvati jer je naša reka ponovo oživela posle ekscesa sa cijanidom od pre 6 godina, ističu uglas gosti iz Sente.

Srećan, vidno uzbuđen, dobro pocrnelog lica   čamcem stiže Pal sa svojim pratiocem.

        – Jako sam ponosan što sam prvi uzdužno preplivao Tisu.  Dnevno sam plivao od 7-10 sati, odnosno od 20 do 50 kilometara. Najteže je bilo u glavi preplivati 850 kilometara, kada to uradite, jer  iza takvog  poduhvat prevashodno leže mentalne sposobnosti čak 80%, onda 10% fizičkog napora i 10% dobra oprema ne predstavljaju problem. Znao sam da je Tisa vragolasta reka  sa puno krivina, virova, sa nepreglednim delovima i da je  velikom dužinom oko 300 km skoro totalno mirna , što je znatno otežavalo poduhvat. Naravno , uz značajne fizičke napore imao sam i dnevnih neprijatnosti, upalu oba uha, infekciju po licu, povredu levog ramena od neoprenskog odela, probleme sa mišićima. Trebalo je sve te probleme rešiti u glavi. Sve te nedaće ublažavala je podrška prijatelja, ljudi uz reku, pecaroši. Pogotovo sam veliku podršku imao u Ukrajini i Srbiji, zadovoljno priča ovaj maratonac.

Kaže da mu je žao što nije imao podršku ministra ekologije Mađarske. Pisaće i našem ministru u cilju očuvanja ove prelepe reke i tu mu je potrebna podrška lokalne samouprave.

Na prijemu u opštini Titel ovom velikom ljubitelju reke i borcu za očuvanje prirode Milan Nastasić, predsednik SO  uručio je skroman poklon fotografiju Svetozara Ćurčića ušća Tise u Dunav i Titelski letopis. Pal Hidvegi Uštaš je predložio da se svake godine organizuje neka vrsta takmičenja-regata u kojoj bi se  takmičari  nadmetali ko će više sakupiti  smeće iz Tise, a obaveza lokalne samouprave bi bila da ga preuzmu. Ova ideja je naišla na opštu podršku, uz želju da se već naredne godine realizuje.

Put dug 13 500 km

        Ovaj 36-godišnjak kao dečak se počeo baviti boksom i okušao se u brojnim sportovima. Iza sebe ima više velikih poduhvata kao što je maraton u Sahari. Iduće godine je planirano da, za sada 20-člana  međunarodna ekspedicija prevale put od 13500 km od Kejp Tauna do Aleksandrije, na različite načine, rekom , biciklima, kros trčanjem…     

Svuda će naći vodu

        Pal Hidvegi Uštaš je izuzetan specijalista za snalaženje u prostoru, specijalista u preživljavanju kaže da je u stanju bilo gde na zemlji da pronađe vodu.

Autor: Dušanka Buvač
Datum: 20, 10, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *