Učenici nedelju dana bili na prinudnom raspustu

Zbog blokade računa škole u Šajkašu i Mošorinu…

          Skoro nedelju dana preko osam stotina učenika Osnovne škole “Isidora Sekulić“  u Šajkašu i Mošorinu nisu pohađali nastavu jer su nastavnici bili u štrajku zbog blokade žiro-računa škole od strane Trgovinskog suda u Novom Sadu a na osnovu tužbe Holding kompanije “Rad“ iz Beograda, izvođača radova na novom školskom objektu u Šajkašu. Prema potraživanju “Rada“, Ministarstvo prosvete i sporta, kao stvarni investitor izgradnje nove škole, duguje ovoj kompaniji za dosad izvedene radove, sa kamatom, preko 50 miliona dinara. Iako je Škola u svemu ovom samo formalni investitor, njen račun je blokiran, što je onemogućilo normalan rad ove značajne institucije. Blokadom računa onemogućena je isplata ličnih dohodaka, putnih i materijalnih troškova, kako Školi u Šajkašu, tako i u Mošorinu. U međuvremenu su isključeni telefoni, a približavaju se i krajnji rokovi plaćanja ostalih računa, pogotovo struje. Zaposlenima nije isplaćen drugi deo avgustovske kao ni septembarska plata a nastavnicima-putnicima ni putni troškovi.

          Zbog novonastale situacije, Sindikat upozorava nadležne da reše problem ili će, u protivnom, stupiti u štrajk, prvo u zakonsku obustavu rada (časovi po 30 minuta) a potom u totalnu obustavu nastave. Kako nije bilo značajnijeg pomaka u rešavanju ove teške situacije, od 2. do 5. oktobra trajao je zakonski oblik štrajka, a od 6. do 13. oktobra nastava u obe škole bila je sasvim obustavljena.

          O blokadi školskog računa obavešteni su svi relevantni subjekti, od predsednika opštine Titel, pokrajinskog sekretara za prosvetu i kulturu pa do ministra prosvete i sporta Slobodana Vuksanovića i njegovog zamenika Miloša Jankovića, ali konkretnih odgovora i reakcija nije odmah bilo. Problem je predstavljen na sednici Opštinskog veća  pa se u akciju uključuje i Opština. Preko pokrajinskog Sekretarijata za prosvetu i kulturu uspostavlja se veza sa Ministarstvom, odakle stiže dopis da se intenzivno radi na rešavanju ovog finansijskog problema te da postoji način da se zaposlenima redovno isplaćuju plate. Zato štrajk smatraju bespotrebnim. To je navelo Sindikat škole da se ponovo okupi i donese odluku o prekidu totalne obustave nastave, ali se štrajk ponovo vraća u svoje zakonske okvire (skraćeni časovi).  Tako je nastava u oba odeljenja započela u petak, 13. oktobra.   Prema najnovijim informacijama, do raspleta bi moglo doći baš u petak, 13. oktobra, u Novom Sadu, na sastanku ministra Vuksanovića i pokrajinskog sekretara za prosvetu i kulturu Zoltana Jegeša, kojima će glavna tema razgovora biti rešavanje problema Osnovne škole “Isidora Sekulić“ u Šajkašu.

          Od samog početka, u rešavanje problema uključuje se i Savet Mesne zajednice u Šajkašu. Na jednoj od sednica Saveta, kojoj su prisustvovali predsednik Opštine Milivoj Petrović i predsednik Skupštine opštine Milan Nastasić, odlučeno je da se u cilju rešavanja problema Škole formira radno telo (komisija) od osam članova u čiji bi sastav ušla četiri člana Saveta, dva člana Opštine i dva člana Škole. Komisija bi pokušala da sa zainteresovanim stranama pronađe rešenje za deblokadu računa, prekid štrajka i redovno odvijanje nastave. Insistirala bi da se angažuju drugi finansijski i građevinski stručnjaci koji bi izvršili reviziju svih do sada izvedenih radova i izvršenih plaćanja. Od Ministarstva bi tražila da pronađe mogućnost za završetak objekta koji se gradi od 1999. godine, a od Sindikata radnika škole da preispita odluku o totalnoj obustavi nastave.

          Blokirani račun predstavlja samo vrh ledenog brega zvanog “škola u Šajkašu“, jer su problemi mnogo veći i složeniji. Od lanjskog kašnjenja početka nastave od mesec i po dana (nastava počela 17. oktobra) i nasilnog ulaska u novi objekat pa do danas nije mnogo urađeno. Deca su se u ledenim učionicama smrzavala do polugodišta, da bi na brzinu građena kotlarnica sa grejanjem dobila samo privremenu dozvolu, ali ni do danas nedostaci nisu otklonjeni. Elektroenergetska saglasnost je dobijena, ali izvođač nije osigurao razvodne kutije, poluotvorene šahte prete da neko dete u njih upadne, prilaz školi je neuređen, dvorište totalno zapušteno i neobezbeđeno. A kako je kvalitetno sama škola građena dovoljno ilustruje podatak da je na času fiskulture kroz gornju ploču propao stub koji drži mrežu za odbojku i pao na hodnik pred zbornicu! Srećom niko nije stradao, jer su deca bila u učionicama. A cena izgradnje dostigla je toliku cifru da se čoveku zavrti u glavi!

          I dok se u ovom vrzinom kolu loptica prebacuje od jednog do drugog, najviše ispaštaju deca, a roditelji gube strpljenje. Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, mnogi su se roditelji već raspitivali za mogućnost privremenog prelaska u drugu školu. Srećom to ovoga puta nije bilo potrebno.
Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 19, 10, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *