Velika gospojina – Titelska slava

Titel: U pravoslavnom hramu „Uspenje Presvete Bogorodice“ u Titelu, 28. avgusta, kada ovaj hram slavi svoju slavu Veliku gospojinu, bilo je živo, veselo i razdragano. Hramovska slava u Titelu jedna je od zapaženijih i posecenijih u ovom okruženju.

Slava u Titelu        U prepodnevnim časovima održana je sveta liturgija koju je bogoslužio sveštenik Mile Majkić sa penzionisanim sveštenicima Milanom Ljubojevićem i Milivojem Biberovim. Centralni događaj za slavu, svakako je bio dolazak gospodina dr Porfirija, episkopa jegarskog i igumana manastira u Kovilju, koji je u poslednjih nekoliko godina drag gost žitelja Titela i njegovih vernika.

        Doček uvaženog gospodina dr Porfirija upriličen je ispred svetog hrama, a dočekali su ga: arhijerejski namesnik žabaljski otac Jovica Jovanović, domaćin sveštenik Mile Majkić i još osam sveštenika iz okolnih mesta, veliki broj vernika, predstavnici lokalne vlasti koji imaju dobru saradnju sa crkvom i ovogodišnji kum Vlade Bogojević sa porodicom. Večernje bogosluženje služio je njegovo pravosveštenstvo dr Porfirije sa sveštenicima, a zatim je obavljeno osvećenje i rezanje slavskog kolača i žita koje su pripremili kumovi – porodica Bogojević.

Kao što je i običaj za sledeću 2007. godinu, za kuma prijavio se Mile Vasić. Nakon završetka bogosluženja vernici su prešli u svetosavski dom gde su kumovi i crkveni odbor spremili posluženje, a druženje je trajalo do kasno u noć uz pevanje prigodnih pesama.

        Titeljani su seosku slavu proslavili i na gradskom trgu, naime tamo je nekoliko dana bio organizovan kulturno-umetnički program (pozorišne predstave i nastupi kulturno-umetničkih društava).

Autor: Žika Marković
Datum: 01, 10, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *