Koncert za Šajkašku slavu

Šajkaška slava, sveti Joakim i Ana, protekla je ove godine uz osmišljeni i veoma uspeli kulturno-umetnički program. To je prvi put, nakon nekoliko decenija, da svečari nisu prepušteni sami sebi u nažalost prebogatoj ponudi pijanstva i kiča.

           Šajkaška slava, sveti Joakim i Ana, protekla je ove godine uz osmišljeni i veoma uspeli kulturno-umetnički program. To je prvi put, nakon nekoliko decenija, da svečari nisu prepušteni sami sebi u, nažalost, prebogatoj ponudi pijanstva i kiča. Ako je dosad i bilo nekih pokušaja da se sve to malo kultiviše, onda se obično svodilo na gostovanje neke “estradne zvezde“ turbo folka ili prežderavanje uz pečenog vola i cisternu piva. A posle slave glavne su teme u selu bile ko se s kim potukao i ko je više popio ili bio pijaniji.

          U organizaciji novoosnovanog KUD-a “Šajkaš“, na platou pijace (jer Šajkaš nema osposobljen Dom kulture),  održan je prvi koncert ovog društva sa bogatim kulturno-umetničkim programom. Tako se Šajkašanima prvi put predstavilo Kulturno-umatničko društvo u celini, sa svoje dve sekcije – folklornom i dramskom. Veliki broj folkloraša okupljenih na platou u novim nošnjama, koje su nedavno napravljene uz pomoć brojnih sponzora, delovao je impresivno. Srećom, i vreme je išlo na ruku organizatorima, jer da je bilo kiše ovakav program ne bi bilo moguće održati.

          Šajkaški leptirići, najmlađi folkloraši, otvorili su program svojim prvim nastupom. Izveli su splet dečijih igara i dobili prave ovacije prisutnih. Nastup im je bio veoma zapažen, tako da su već sutradan učestvovali u programu otvaranja karate turnira na SPENS-u u Novom Sadu. Književnik i glumac Gojko Todorović izveo je deo svoje monodrame “Ili ima da nas nema“. Vokalni solista RTV Novi Sad Miša Blizanac izlazio je dvaput na binu da bi svojim Šajkašanima poklonio dva spleta pesama, iz Vojvodine i Makedonije. Članovi dramske sekcije KUD-a izveli su deo iz komedije “Pokondirena tikva“ i skeč “Žargon“. Kao gosti, u programu su učestvovali Ivana Kordić iz Futoga, vokalni solista, koja je bez pratnje muzike otpevala splet pesama iz Srbije, te najuspešniji šajkaški karatisti. Odrasli folkloraši su se predstavili spletom igara iz Srbije, program su zatvorili šopskim igrama. Koreografiju je osmislio i pripremio Vuk Vučinić, a učesnike koncerta je pratio orkestar Vlade Stevanovića.  

           Druženje pozvanih sponzora i gostiju sa domaćinima nastavljeno je u uređenoj Omladinskoj sali, na koktelu, uz pesmu i igru. Priredbi su prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti: predsednik Opštine Titel Milivoj Petrović, predsednik Skupštine Opštine Titel Milan Nastasić i predsednik Saveta Mesne zajednice Šajkaš Mirko Drinić.  

          Šajkašani su u velikom broju prisustvovali koncertu što pokazuje da su željni pravog kulturno-umetničkog programa. Koncert  KUD-a “Šajkaš“ će od ove godine biti tradicionalna priredba za šajkašku slavu.
Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 19, 10, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *