Nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao Božić

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar danas je, u božićnoj poslanici, od srca poželeo svima srećan i blagosloven Božić, praznik Hristovog rođenja.

 

Njegov duh neka nadahnjuje i vodi čitav naš život i u idućoj 2014. godini, poručio je Hočevar.

Svima Vama, pogotovo braći i sestrama istočne Crkve, kličem Hristos se rodi, vaistinu se rodi. Neka bude sa vama mir božiji. Hristomir neka obilno ispunjava sve vaše misli, osećanja, reči i dela, rekao je Hočevar.

Hočevar je poručio da je porodica osnovno glavno, i ničim drugim zamenljivo žarište svih međuljudskih odnosa, merilo svih prisnih zajednica , motor svakog zajedništva i svakog jedinstva.

On je u božićnoj poslanici, poručio da je Božić pravi generator odnosa pa zato i generator porodice, zajedništva i jedinstva, generator autentične civilizacije i kulture.

„Crkva svakako ne treba da nas poziva na nova teoriska zemaljska otkrića, i otkriće na području egzaktnih nauka. Ali, bez velike božje snage ne možemo da otkrijemo šta je to porodica , rekao je Hočevar i dodao da porodica nije samo numerički zbir muškaraca, žena i dece.

Prema njegovim rečima, dvomilenijumsko iskustvo pokazuje da bez hristove energije porodični duh nije moguće živeti.

„Bez tog i takvog iskustva porodičnog života, teško se izgrađuje zdrava zajednica u društvu i u crkvi. Zato Božićna tajna, nije šminka, na svakidašnjem životu, niti svečano odelo za našu antropološku osiromašenost, rekao je Hočevar.

On je istakao, da ne smemo i ne možemo na pravi način da slavimo praznike hristovog rođenja ako ta tajna ne postane merilo svih naših odnosa, planova, odluka i delatnosti – i merilo društvenog , političkog i globalnog planiranja.

U poslanici on je poručio, da nas crkva poziva na slavlje Božića, da bi se u nama probudilo autentično dostojanstvo i da bi duhovnim rastom velikom energijom odgovornosti i pravovremenim preobražejem i mogli da omogucimo da čitavo čovečanstvo postane jedna porodica.

„Postati jedna porodica , znaci da hoćemo da živimo u takvim zajednicama u kojima smo svi „samo jedno srce i jedna sama duša“. rekao je Hočevar i dodao da slavlje Božića potvrđuje da smo svi pozvani da jednom velikom cilju i da smo svi sinovi i kćeri Božiji, a ne robovi istoriskih konflikata i predrasuda.

Hočevar, koji će sutra povodom badnje veceri, predvoditi misu u katedrali Svetog Petra , čestitao je Božić i pripadnicima Istočne crkve i partijarhu srpskom Irineju.

 

 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 23, 12, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *