KUD “Šajkaš“ pokupio simpatije

Na Saboru srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Banji Vrućici kod Teslića


        U Banji Vrućici kod Teslića, u petak i subotu 20. i 21. juna, po 31. put održan je Sabor srpskog izvornog i narodnog stvaralaštva na kome je 25 kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore kroz igru, pesmu i glumu pokazivalo da su stvarni čuvari i promoteri narodnih običaja i stvaralaštva. Na Saboru je prvi put nastupilo i Kulturno-umetničko društvo “Šajkaš“ iz Šajkaša kao gost u revijalnom delu programa u okviru kulturne saradnje bratskih opština Titela i Teslića.
       Sve je počelo u petak, defileom učesnika ulicama Teslića od autobuske stanice do hotela “Kardijal“ u Banji Vrućici. Bila je to živopisna kolona duga gotova dva kilometra iz koje se orila pesma i muzika iz najrazličitijih narodnih instrumenata. Učesnici su srdačno pozdravljani od brojnih meštana koji su se zatekli na ulicama, balkonima i prozorima svojih stanova. U Banji Vrićici, ispred hotela “Kardijal“, podignuta je na jarbol zastava Sabora, a učesnike je pozdravio i Sabor otvorio Drago Branković izaslanik predsednika Republike Srpske.


        U Kongresnoj dvorani hotela “Kardijal“ u večernjem programu nastupilo je nekoliko društava sa muzičko-scenskim prikazima naših narodnih običaja. Na kraju je KUD “Šajkaš“ u svom 45-minutnom nastupu prikazao raznovrstan program, čiji su izvođači nagrađivani burnim aplauzima na otvorenoj sceni. Ali ni to nije bilo sve. Šajkašani su i posle službenog, svoj program pesama i igara nastavili u hotelskom holu gde su zabavljali sve prisutne goste koji su se na kraju uhvatili u zajedničko kolo. Ovo je oduševilo učesnike Sabora pa su Šajkašani dobili mnogo poziva za gostovanja po Republici Srpskoj. Naravno da su i predstavnici opštine Titel, Milivoj Petrović i Slavoljub Radić koji su ovde takođe boravili kao gosti, bili ponosni na svoje predstavnike iz Šajkaša.
       
Druženje je nastavljeno i sutradan. U prepodnevnim satima, u divnom ambijentu banjskog parka, održano je takmičenje u pripremanju narodnih jela. Žiri je donosio ocene, a prisutni potvrđivali kvalitet hrane obilazeći po nekoliko puta praznim tanjirima pojedine stolove i sve praznije činije. Sve je to zalivano domaćim vinom i rakijom ali i kiselom vodom iz obližnjeg izvora. Ni to nije moglo proći bez pesme igre i dobre muzike.
        Nakon službenog dela programa, Šajkašani su krenuli na 350 kilometara dug put kući, odlično raspoloženi i bezbrižni jer su bili u sigurnim rukama iskusnog vozača Džambasa u luksuznom autobusu “Saobraćaja“ iz Žablja i uz dobru navigaciju vođe puta Stevana Gečevskog.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 23, 06, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *