Saopštenje Vatrogasne službe Temerin

U periodu sazrevanja, a naručito za vreme žetve, transporta i uskladištenja strnih useva, prisutne su opasnosti od požara koje ugrožavaju nepokošene žitarice, slamu i mehanizaciju koja učestvuje u žetvi.

        Zbog navedenih opasnosti, a radi zaštite strnih useva od požara shodno Zakonu o zaštiti od požara i Pravilnika o posebnim merama zaštite od požara u poljoprivredi, ostvaruju se posebne mere zaštite i to:
1. Žetva i transport strnih useva i slame obavlja se kombajnima, traktorima i drugim teretnim motornim vozilima koja su obezbeđena od izbijanja požara varničenjem, isijavanjem toplote ili na drugi način snabdevena odgovarajućim hvatačima razbijačima i prigušivačima varnica.
2. Kombajn kojim se obavlja žetva mora biti snabdeven ispravnim aparatom za gašenje početnih požara tipa S-9, ašovom i lopatom, a traktor S-2 aparatom.
3. Za vreme izvođenja žetvenih radova u naselju i u ataru postoji zabrana loženja otvorene vatre, spaljivanja strnike i slame.
4. Uskladištenje slame u kamare dozvoljeno je na rastojanjima od 3 metra od međe suseda i 6 metara od bilo kog objekta u ekonomskom dvorištu poljoprivrednika.
5. Kod velikih parcela žetva se otpočinje prokošavanjem useva po sredini, a prokošeni pojas se mora odmah preorati.
6. Navedene mere zaštite od požara su za privatni sektor dok za rad tri ili više kombajna, predviđene su i druge mere zaštite od požara.
         Sekretar opštinskog  vatrogasnog društva Laslo Eleg je istakao i to da se servisiranje vatrogasnih aparata radi u Vatrogasnom domu po ceni od 250 dinara po komadu.

Autor: Dalibor Mudrinić
Datum: 24, 06, 2008.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *