Sednica Upravnog odbora Lovačkog udruženja „Šajkaška“

Zeca ima, ali…

            U petak, 10. novembra, održana je u Lovačkom domu u Mošorinu sednica Upravnog odbora Lovačkog udruženja „Šajkaška“. Od šest lovačkih društava koja postoje na području opštine Titel, sednici nisu prisustvovali jedino predstavnici Lovačkog društva „Šljuka“ iz Titela.
            Sednicom je predsedavao predsednik upravnog odbora Marko Tica, raspravljalo se o aktuelnim pitanjima u lovstvu, a urađena je i analiza postignutih rezultata sa početka ove lovne sezone 2006/07. Tica se posebno osvrnuo na primere nediscipline u lovu zbog čega je i ranjen jedan mlad lovac i suspendovana je celokupna lovna grupa u Titelu. Takođe, konstatovan je sve veći broj šakala u lovištu, kao i problem sa granicama lovišta prema opštini Inđija i učešće lovačkog podmlatka u lovovima.
            Prema planu Udruženja planirana su tri izlaska u lov na zeca, sa mogućnošću korekcije nakon utvrđivanja prirodnog priraštaja. Nakon prvog izlaska, analiza je pokazala da u lovištu Lovačkog društva „Zec“ iz Gardinovaca 80% odstreljeih zečeva čini mlada populacija, u lovištu LD „Zec“ iz Šajkaša 68%, LD „Jarebica“ iz Loka 58%, LD „Fazan“ iz Mošorina 56% i u lovištu LD „Nebojša“ iz Vilova 55%. Analiza još nije urađena za lovište Lovačkog društva „Šljuka“ iz Titela, ali po nekim procenama zečeva ima manje nego što se očekivalo i zbog toga bi Titeljani trebalo da budu veoma pažljivi prilikom lova na zečeve.
           
Što se tiče fazana, svi učesnici sastanka su iskazali zadovoljstvo brojem i stanjem fazanske divljači, ali i istakli su da je potrebno izgraditi hranilišta, kao i redovno donositi hranu za prehranu fazana.
            Nakon sastanka za sve učesnike spremljena je izvanredna lovačka večera.

Autor: M. Žigić
Datum: 23, 11, 2006.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *