GMO soja posejana na 23 hektara

BEOGRAD: Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da su inspekcijske kontrole utvrdile da je ove godine u Srbiji, geneteski modifikovana (GMO) soja bila posejana na 23 hektara.

 

Kako su u Ministarstvu potvrdili agenciji Beta, pregledano je oko 1.300 parcela, a prisustvo GMO soje je potvrđeno u 42 od 45 uzetih uzorka.

U Ministarstvu poljoprivrede su naglasili da je sva količina te soje uništena pre nego što je sazrela i bila spremna za žetvu.

Protiv seljaka, kod kojih su pronađeni zasadi sa GMO sojom, a čija je upotreba zabranjena u Srbiji, podnete su prijave.

O toj temi će se raspravljati na sutrašnjoj sednici Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije, potvrdio je Beti predsednik Odbora Aleksandar Senić.

U saopštenju grupe „Građani imaju moć“, koja se protivi da se u Srbiji uzgajaju i koriste GMO poljoprivredne kulture, navodi se da je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić kazao da u Srbiji nema odgovarajuće carinske kontrole za uvoz semena za uzgajanje GMO.

Prema rečima Ševarlića, nadležne inspekcijske kontrole su odgovorne što godinama ne uspevaju da pronađu hiljade hektara zasejanih GMO sojom i drugim ratarskim kulturama.

„Nadležni organi nemaju podatke o uvezenoj sojinoj sačmi, koja je genetski modifikovana i preko stočne hrane ulazi u lanac ishrane ljudi“, kazao je on i naglasio da Vlada Srbije ne treba da popusti pred pritiscima iz SAD da uveze GM seme.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 24, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *