Rekonstrukcija najprometnije raskrsnice u Šajkašu

ŠAJKAŠ: Opšte je poznato da je Šajkaš saobraćajno središte Šajkaške. U njemu se sastaju putevi iz pet pravaca: sa zapada iz Budisave (Novog Sada), sa severa iz Đurđeva (Žablja), sa istoka iz Mošorina, sa jugoistoka iz Vilova (Titela, Gardinovaca) i sa jugozapada iz Kovilja (autoputa E 75). Najvažniji među njima su podunavski (Novi Sad – Šajkaš – Titel) i potiski (Kovilj – Šajkaš – Žabalj – Bečej) putni pravac. I baš tu, gde se ukrštaju ova dva regionalna putna pravca, na raskršću ulica Nikole Tesle, Veljka Vlahovića i Braće Krkljuš, saobraćaj je najintenzivniji.

 

sajkas raskrsnica

 

Uprkos obeleženosti raskrsnice saobraćajnim znacima i vidljivo označenom prvenstvu kretanja, ovde učesnici u saobraćaju nikad nisu sigurni. Bilo je nekoliko sudara, bezbroj bliskih susreta, ali na sreću niko nije stradao.
Postojali su različiti planovi regulacije saobraćaja kroz Šajkaš. Naravno da bi obilaznica bila najbolje rešenje, ali je ona za ove ekonomske (ne)prilike samo iluzija. I kružni tok na ovoj raskrsnici bio je u opticaju, ali se i od toga odustalo zbog skučenog prostora, tako da je jedino rešenje ostalo – semafor. Konačno se pristupilo rekonstrukciji raskrsnice i regulaciji saobraćaja svetlosnom signalizacijom (semaforom).

 

sajkas raskrsnica


Ovih dana radnici „Vojvodina puta“, „Bačka put“, na raskrsnici vrše iskop zemlje, nasipanje peska, asvaltiranje i na kraju postavljanje ivičnjaka u cilju njenog proširenja i pripreme za postavljanje semafora. Gust saobraćaj veoma usporava radove, ali bi ipak oni mogli biti gotovi za desetak dana ako vremenski uslovi budu povoljni. Radove finansira Javno preduzeće „Putevi Srbije“.
Severni deo Ulice braće Krkljuš neće više izlaziti na pomenutu raskrsnicu, nego će pored bivše autobuske stanice biti povezan sa Ulicom Veljka Vlahovića. Prostor ispred „Atosa“ kojim sa prolazila vozila iz Ulice braće Krkljuš biće odvojen ivičnjacima i ozelenjen.
Nakon završetka ove faze radova koji su uveliko u toku, radnici druge firme postaviće semafore, čime će se sigurnost svih učesnika u saobraćaju na ovom mestu znatno poboljšati.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 25, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *