Počelo 42. Brankovo kolo

SREMSKI KARLOVCI: Pesnička manifestacija “Brankovo kolo”, 42. po redu, svečano je danas otvorena u Sremskim Karlovcima besedom o Branku Radičeviću, koju je u Karlovačkoj gimnaziji održao pesnik Vladimir Jagličić.

brankovo kolo 2013

 

Potom su pred publikom nastupili mnogi istaknuti pesnici kao i dramski umetnici koji su kazivali Brankovu i Njegoševu poeziju, a priređen je i prigodan muzički program.

„Svečano otvaranje Brankovog kola pokazalo je da pesnički govor nadilazi dnevno-političke priče i dotiče univerzalno“, izjavio je Tanjugu direktor Brankovog kola Nenad Grujičić i naglasio da su učesnici tog programa pokazali da „duhovna lepota ne poznaje granice“.

Grujičić je dodao da su „Novi Sad i Sremski Karlovci, u zajedničkoj kulturnoj misiji, najbolji obrazac za dosezanje evropske prestonice kulture“, jer, kako je rekao, bez materijalnog i duhovnog jedinstva ta dva grada nemoguće je pokazati svu sadržinu, bogatstvo i značaj kulture ovog podneblja.

Ovogodišnje „Brankovo kolo“, čiji će program u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu trajati do 16. septembra, proticaće u znaku 130. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo i 200. godišnjice rođenja Petra Petrovića Njegoša.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 06, 09, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *