Program Vlade Vojvodine za poboljšanje privrede u pokrajini

NOVI SAD: U Privrednoj komori Vojvodine, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin predstavio je Program Vlade Vojvodine za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva. Učesnike današnjeg skupa – predstavnike javnog i privatnog sektora, unije poslodavaca, sindikata, socijalno-ekonomskog saveta i privrednih subjekata – pozdravili su predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i predsednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović.

 

„Program za poboljšanje stanja u privredi treba da angažuje sve kapacitete koje društvo u Pokrajini ima da bi se unapredila privreda i zato Pokrajinska vlada u više pravaca razvija aktivnosti koje vode poboljšanju stanja u našoj ekonomiji,“ rekao je predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić, podsetivši da je zbog ušteda u javnom sektoru, Pokrajinska vlada u proteklih godinu dana smanjila javnu potrošnju time što je smanjila pokrajinsku administraciju za više od 10 odsto. Prema Pajtićevim rečima, ušteđena sredstva treba da se ulažu u infrastrukturu i u otvaranje novih radnih mesta.

„U protekle četiri godine, izgradili smo devet industrijskih i radnih zona, da bi razvijali proizvodne kapacitete, što nam je donelo priznanje ‘Fajnenšel tajsma' da smo četvrta regija u Evopi po efikasnosti stranih ulaganja. Istovremeno, preko pokrajinskih sekretarijata za privredu i za nauku i tehnološki razvoj i drugih institucija, pokrenuli smo programe zapošljavanja, pre svega u proizvodnim kapacitetima i u onim preduzećima koja su izvozno orijentisana. Samo preko Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, otvorićemo između četiri i pet hiljada novih radnih mesta, što neposredno kroz naše programe, što u saradnji sa lokalnim samoupravama. U prethodne četiri godine, otvorili smo oko 24 hiljade radnih mesta, samo kroz programe ovog Sekretarijata“, rekao je Pajtić.

Predstavljajući Program za poboljšanje stanja u oblasti privrede, preduzetništva i zanatstva, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je istakao da je program rezultat jednogodišnje intenzivne saradnje privrede, sindikata, unije poslodavaca i Privredne komore sa Vladom Vojvodine. „Program ima tri dela. U prvom delu je analiza stanja i preporuke republičkoj Vladi; u drugom su strateški pravci koji se moraju realizovati, ako želimo da dugoročno napredujemo; a u trećem su konkretne mere Vlade Vojvodine kojima ćemo pokušati da promptno poboljšamo stanje u privredi naše Pokrajine“, objasnio je Vasin. On je takođe naglasio da je Programom definisano 12 strateških pravaca, „koji donose promene u našem razmišljanju i ponašanju u privredi Vojvodine“.

Kratkoročne mere se baziraju na merama novoosnovanog Razvojnog fonda Vojvodine i Garancijskog fonda Vojvodine, na novim merama za privlačenje stranih investicija, na novim merama za suzbijanje rada „na crno“, što će biti predloženo Vladi Srbije, i na novom konceptu delovanja prema fondovima EU radi privlačenja što većeg dela sredstava za podsticanje privrede u Vojvodini“, saopštio je Vasin.

Predsednik Vlade Vojvodine ponovio je da Srbija nema alternativu u odnosu na proces pridruživanja Evropskoj uniji. „Za Vojvodinu je to izuzetno značajno, zbog toga što se sredstva EU dominantno usmeravaju kroz regije u različite razvojne programe. To je velika šansa za Vojvodinu, kao i to što je više od polovine budžeta Evropske unije opredeljeno za poljoprivredu, a mi jesmo agrarna regija. Oko 40 odsto bruto društvenog proizvoda u Vojvodini se bazira na primarnoj, ili sekundarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Zato nema dileme da je Vojvodina možda najzainteresovaniji deo Srbije da proces pridruživanja EU bude što brži“ rekao je Pajtić.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović pozdravio je donošenje strateškog dokumenta i saradnju sa Vladom Vojvodine i istakao da se sopstvenim snagama moramo boriti za poboljšanje stanja u privredi i ekonomiji.

Autor: Redakcija
Datum: 26, 06, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *