Istina leči bol i mržnju

ČURUG: Predsednici Nikolić i Ader u sredu u Čurugu označiće istorijsko srpsko-mađarsko pomirenje. Zajedno otvaraju muzej srpskih žrtava i obeležje Mađarima stradalim 1944/1945.

 

Julija Teleki Milan Radomir Curug Muzej zrtava Racije 1942

 

26. jun 2013. trebalo bi dobije posebno mesto u vekovima dugoj istoriji srpsko-mađarskih odnosa. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegov mađarski kolega Janoš Ader će tog dana u Čurugu, nadomak Novog Sada, zajedno, otvoriti muzej srpskim žrtvama mađarske racije iz 1942. i spomenik Mađarima ubijenim na obali Tise s kraja 1944. i s početka 1945. godine.

Biće to simbolična potvrda zajedničkog stava da su obe države odlučile da žive u budućnosti, a ne u prošlosti, izgovorenog u novembru prošle godine, prilikom Nikolićeve posete Mađarskoj.

– Poklonićemo se senima, osudićemo one iz svog naroda koji su zločine počinili, a našoj deci otvoriti mogućnost da žive novi život – rekao je tada predsednik Srbije.

Mada će sve to biti učinjeno na mestima stradanja najpre Srba, a potom i Mađara u Drugom svetskom ratu, istoričari podsećaju da geneza krvavih sukoba dvaju naroda naslonjenih jedan na drugi seže vekovima unazad.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu novosti.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 25, 06, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *