U Domu vojske otvorena izložba 250 godina Šajkaškog bataljona

BEOGRAD: Povodom 250 godina od osnivanja Šajkaškog graničarskog bataljona, vojne formacije Rečne flotile koja je 1763. godine nastala na prostoru jugoistočne Bačke, Medija centar „Odbrana“, u saradnji s Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, Vojnim arhivom, Vojnim muzejom iz Beograda i Centrom za razvoj Šajkaške, priredio je izložbu „250 godina Šajkaškog bataljona”, koja je svečano otvorena danas u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

 

Dom vojske Izlozba 250 godina Sajkaskog batljona

 

Na otvaranju su govorili v.d. direktora Istorijskog arhiva Grada Novog Sada dr Milan Paroški, admiral u penziji Boško Antić i direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković. U okviru izložbe prikazan je i dokumentarni film o srednjovekovnim šajkašima u Komoranu, autora Zdenka Popa.

Paroški je rekao da su napravili mali podvig baveći se arhivistikom, jer su morali da istraže šta je to Šajkaška i kako je srpska vojska bila organizovana u Podunavlju i Potisju, a da bi posetioci razumeli karakter izložbe insistirali su na autentičnosti i valjanosti dokumenata.

Antić je izrazio zadovoljstvo time što otvara izložbu ovakvog tipa posle 40 godina bavljenja istorijom ratovanja na Dunavu i Savi.

– Duga je istorija šajkaša koji su obeležili ratovanja na našim rekama. To su bili pravi profesionalci, koji su živeli specifičan život. Bili su junaci koji su poštovali red i disciplinu, istakao je Antić i naglasio da uvek treba obeležavati sve naše jubileje na ovakav način.

Potpukovnik Marković je, takođe, iskazao zadovoljstvo pruženom prilikom da MC „Odbrana“ učestvuje u obeležavanju jubileja Šajkaškog bataljona.

– Tokom cele godine biće realizovan niz aktivnosti tim povodom, i drago nam je što možemo da damo svoj neposredni doprinos, rekao je direktor MC „Odbrana“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu odbrana.mod.gov.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 27, 06, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *