Izložba „250 godina Šajkaškog bataljona“

BEOGRAD, NOVI SAD: Izložba „250 godina šajkaškog bataljona“ biće otvorena danas u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, povodom navršavanja 250 godina od osnivanja Šajkaškog graničarskog bataljona, vojne formacije rečne flotile koja je 1763. godine nastala na prostoru jugoistočne Bačke.

 

izlozba sajkaska sajkaski bataljon

 

Izložbu realizuje Medija centar „Odbrana“, u saradnji sa Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Vojnim arhivom i Vojnim muzejom iz Beograda i Centrom za razvoj Šajkaške.

Postavka je organizovana u 13 tematskih celina i obuhvata 32 izložbena panela koja sadrže arhivsku građu iz Fonda Magistrata slobodnog kraljevskog grada Novog Sada i arhivsku građu Vojnog arhiva u Beogradu, u vezi sa revolucionarnim dešavanjima 1848/1849. godine, navedeno je u saopštenju Medija centra „Odbrana“.

Posetioci će imati priliku da vide repliku zastave Srpskog vojvodstva iz 1848. godine, u vlasništvu Narodnog muzeja u Pančevu, maketu šajke iz 16. veka, u vlasništvu Komande rečne flotile iz Novog Sada, uniforme šajkaša, ilustracije šajkaša i uniformi šajkaša iz rukopisa admirala Boška Antića „O šajkašima“.

Izložba je upotpunjena dokumentarnim filmom o srednjovekovnim šajkašima u Komoranu, autora Zdenka Popa.

Na otvaranju izložbe govoriće v.d. direktora Istorijskog arhiva Novog Sada dr Milan Paroški, šef Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Mikavica i direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub Marković.

Izložba je otvorena do 13. jula.

Autor: Redakcija
Datum: 27, 06, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *