Održana 11. Smotra ćiriličke pismenosti

TITEL: Na 1150. godišnjicu od nastanka slovenske pismenosti u Titelu je 24. maja (Sveti Ćirilo i Metodije – Dan slovenske pismenosti) Narodna biblioteka „Stojan Trumić“ po 11. put zaredom organizovala Smotru ćiriličke pismenosti. Na konkursima za najbolji školski pismeni zadatak i ćiriličku kaligrafiju učestvovali su učenici iz osnovnih i srednjih škola iz Srbije i Republike Srpske.

 

11 Smotra cirilicke pismenosti titel 2013

 

Stojan Plavsa biblioteka TitelNagrađeno je knjigama i pohvaljeno 64 učenika osnovnih škola na konkursu za najbolji pismeni zadatak pisan srpskim (33 učenika), bugarskim (9), rusinskim (10) i makedonskim jezikom (5). Tri učenika su nagrađena za najbolje pismene zadatke na srpskom jeziku koji im nije maternji i tri učenika su nagrađena za „lepotu pisma i pisane reči“ (rukopis). Za najbolje pismene zadatke nagrađena su 23 učenika srednjih škola koji se školuju ili pišu na pomenuta četiri jezika. Za sveukupno najbolji školski pismeni zadatak napisan protekle školske godine u osnovnim školama proglašen je zadatak („Pričala mi kišna kap“) Marije Jelače iz OŠ „Vasa Čarapić“ iz Belog Potoka kod Beograda, a najbolji pismeni zadatak, sveukupno, među srednjoškolcima („Ubi me prejaka reč – Branko Miljković“) napisala je Anja Vojvodić iz Karlovačke gimnazije (Sremski Karlovci). Najbolji školski pismeni zadatak na bugarskom napisala je Milijana Mitova iz OŠ „Georgi Dimitrov“ (Bosilegrad), na makedonskom Milana Srbinovski iz OŠ „Dositej Obradović“ (Plandište) i na rusinskom jeziku Doris Bučko , OŠ „Petro Kuzmjak“, Ruski Krstur. Od srednjoškolaca najpismeniji zadatak na makedonskom jeziku napisao je Marko Milović iz Škole za tekstil i dizajn (Leskovac), na bugarskom Irina Matova Gimnazija „Sveti Kiril i Metodije“ (Dimitrovgrad) i na rusinskom jeziku Nataša Koljesar iz SŠ „Petro Kuzmjak“ (Ruski Krstur).

 

Cirilicka pismenost Titel 2013

Na konkursu za ćiriličku kaligrafiju nagrađeno je i pohvaljeno 45 osnovaca i 15 srednjoškolaca.

Smotra ćiriličke pismenosti je održana, naglašeno je, u godini kada se obeležava 1700 godina od Milanskog edikta i 165 godina od početka vojnog dela istorije Narodnog pokreta Srba (srpske revolucije u Austriji) 1848/9. Godine, a u okviru obeležavanja 250 godina od osnivanja Šajkaškog bataljona. U to ime predstavnici lokalne samouprave, predsednik Skupštine opštine Titel Gojko Kostić i zamenik predsednika Opštine Titel Marinko Trivunović uručili su školama učesnicama primerak knjige „Čitulja Titelskog brega 1848-1849“, čiji je autor Dragan Kolak.

 

cirilicka pismenost titel nagradjeni

Pored nagrađenih učenika, njihovih nastavnika i pratilaca skupu su prisustvovali građani, predstavnici kulturnog, javnog i duhovnog života opštine. Po prvi put manifestacija se održala u obnovljenom galerijskom prostoru titelske Narodne biblioteke „Stojan Trumić“.

biblioteka titel galerija

Autor: Redakcija
Datum: 28, 05, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *