Udruženi brže do posla i razvoja

NOVI SAD: „Vojvodina metal klaster” nastao je kao jedan od ključnih rezultata istoimenog projekta koji se realizuje uz finansijsku podršku EU, projekat su podržali Vlada Republike Srbije i Vlada Vojvodine, a nosilac je opština Temerin.

Ima 116 članova, privrednih subjekata i institucija iz metalske oblasti, u kojima je zaposleno 6.500 ljudi. U protekloj godini članice klastera ostvarile su 300 miliona evra ukupnog prihoda, od čega 80 miliona kroz izvoz.
metal klaster vojvodinaUkazujući na značaj formiranja metalskog, ali i drugih klastera u Vojvodini, Ištvan Pastor je istakao da takvi poduhvati ulivaju nadu da smo, zarad zajedničkog dobra, spremni da prekoračimo pojedinačne sitne interese i spoznamo da povezivanjem postajemo sveukupno jači.
– Klaster metalskog kompleksa je u tome najdalje otišao, što je veoma značajno jer je reč o tradicionalnoj vojvođanskoj privrednoj grani, koja i danas ima veliki potencijal, bez obzira na to što pamti i neka bolja vremena – istakao je Pastor. – Od 2001. do 2008. godine u Srbiji je ugašeno 400.000 radnih mesta, od kojih je 90.000 u metalskom kompleksu. Sa smanjenjem broja zaposlenih pao je i uticaj tog kompleksa na privredni učinak, ali bez obzira na to, metalski kompleks i danas učestvuje u izvozu iz Vojvodine s oko 26,2 odsto. To najbolje govori o njegovom značaju.
Miroslav Vasin je ocenio da „Vojvodina metal klaster” predstavlja jedan od najboljih primera te vrste udruživanja, ne samo u APV već i u čitavoj Republici. On je istakao da će zbog postignutih rezultata Vlada Vojvodine nastaviti da pruža podršku radu tog klastera, ali i klastera iz drugih privrednih oblasti, kako onih koji već postoje, tako i onih koji tek treba da budu formirani.
Do kraja ove godine treba da se usvoji strategija razvoja APV koja će se temeljiti na poljoprivredi, metalskoj industriji, mašinskoj industriji, IT-sektoru, automobilskoj industriji i energetici- rečeno je 26. februara na Skupštini VMC, održanoj u Skupštini APV.

Autor: Mile Milojević
Datum: 27, 02, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *