Topalov magacin u Čurugu ubuduće Muzej žrtava Racije

ČURUG: Ambasada Mađarske u Beogradu i Memorijalno društvo „Racija 1942“ iz Čuruga
obaveštavaju javnost da u četvrtak 28. Februara 2013. godine u 16,30 časova počinju radovi na adaptaciji „Topalovog magacina“ radi njegovog pretvaranja u Muzej žrtava racije u Čurugu.

Nakon obilaska gradilišta, u velikoj sali Zemljoradničke zadruge „Čurug“ svečano će biti potpisan ugovor između Vlade Mađarske kao finansijera radova, Memorijalnog društva „Racija 1942“ Čurug kao investitora i Građevinskog preduzeća „Yumol“ iz Subotice kao izvođača radova. Ukupna vrednost radova iznosi preko 10 miliona dinara, što je donacija Vlade Mađarske za trajno očuvanje sećanja na žrtve Čuruške racije.
U ime Vlade Mađarske ugovor će potpisati Njegova ekselencija gospodin ambasador Oskar Nikovic, u ime Memorijalnog društva „Racija 1942“ predsednik Milan Radomir, a u ime izvođača radova gospodin Ištvan Nađ, direktor preduzeća „Yumol“.
Nakon potpisivanja ugovora, novinarima će se obratiti Njegova ekselencija ambasador Oskar Nikovic, gospođa Jasmina Mitrović Marić savetnica i šef protokola predsednika Republike Srbije, gospodin Čedomir Božić predsednik Opštine Žabalj i Jasmina Jurišin sekretar memorijalnog društva „Racija 1942“.

 

Topalov Magacin Curug Muzej zrtava Racije 1942

Magacin Branka Novakova – Topalova, takozvani „Topalov magacin“ izgrađen je 1925. godine kao poslovno-stambeni objekat i imao je funkciju žitnog magacina do januara 1942. godine, kada je u njemu ubijeno više stotina žitelja Čuruga. Nakon Drugog svetskog rata magacin je nacionalizovan 1949. godine i dodeljen Zemljoradničkoj zadruzi, koja ga je koristila za svoje potrebe. Osnovanjem Memorijalnog društva „Racija 1942“ objekat se dogovorno sa Zemljoradničkom zadrugom otvara za javnost. Zemljoradnička zadruga je potom poklonila idealnu polovinu objekta Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Čurug, a ceo objekat je dat na trajno korišćenje i plodouživanje „Memorijalnom društvu „Racija 1942“ u cilju otvaranja Memorijalnog centra.

Memorijalno društvo „Racija 1942“ je dobilo Rešenje od Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture o merama zaštite na objektu, gde se pore ostalog navodi: „Prostor u kome su se odigrali zločini do danas je sačuvan u autentičnom, neizmenjenom stanju i verno svedoči o istorijskom događaju. Smatra se sa stanovišta očuvanja graditeljskog nasleđa i nematerijalne baštine, potpuno prihvatljivim i društveno opravdanim, da se ovaj prostor sačuva i prezentuje u vidu Memorijalnog centra“. Glavni projekat je bez naknade uradilo preduzeće „Orbis company“ iz Novog Sada (odgovorni projektant Mira Jovanović d.i.a.), a glavni elektroprojekat preduzeće Elektroinženjering“ iz Novog Sada, takođe bez naknade.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 27, 02, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *