Podela plena ili departizacija?

BEOGRAD: Dogovor o vladi socijalista i naprednjaka mogao bi da izazove lančanu reakciju i smene partijskih kadrova koji drže važne funkcije na raznim nivoima vlasti, od lokalnih komunalnih firmi do javnih preduzeća i brojnih agencija, kojih ima oko 15.000, mada iz nove vladajuće koalicije obećavaju da će šefove ubuduće birati na konkursima.

 

U Srbiji ima više od 1.300 preduzeća pod državnom kontrolom i oko 130 agencija, u čijim upravnim odborima i nadzornim telima sedi više od 15.000 ljudi, pišu danas Novosti.

Više od 80 odsto direktora sa partijskom knjižicom

Prema nekim procenama, više od 80 odsto direktora i članova upravnih odbora u javnim preduzećima ima člansku kartu neke od stranaka koje su činile odlazeću vladu.

Iako većini mandat koji im je dodelio kabinet Mirka Cvetkovića nije istekao, iz SPS, SNS i URS za Novosti poručuju da će narednih meseci biti „pročešljane“ sve direktorske i pozicije predsednika upravnih odbora.

Time će se baviti Kadrovska komisija vlade, u koju će biti delegirani novi ministri. Čak i oni kadrovi koji su izabrani na konkursima nisu zaštićeni.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 06, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *