Direktor Vinče: Radnici nisu bili izloženi velikom zračenju

BEOGRAD: Radnici JP „Nuklearni objekti Srbije“ nisu bili izloženi velikim dozama zračenja tokom izvođenja eksperimenta, izjavio je danas v.d. direktora tog preduzeća Jagoš Raičević, ukazujući da će o tome obavestiti resorna ministarstva.

 

Pojedini mediji preneli su da je direktorka sektora za radijacionu sigurnost Snežana Pavlović uputila pismo ministrima Ivici Dačiću, Oliveru Duliću i Žarku Obradoviću u kome se navodi da su zaposleni ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i da su boravili u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta.

Raičević je Tanjugu rekao da je reč o rutinskom eksperimentu, kada je ispitivan sadržaj određenih kanala i da su prilikom merenja doze zračenja bile tek nešto više od uobičajenih.

„Postojao je izvor za koji se nije znalo, on je vraćen nazad i sve je apsolutno bilo i ostalo pod kontrolom. Logično je da se tu jave veće doze zračenja, a one koje su primljene tamo su na nivou doza koje se primaju u toku uobičajenog dnevnog rada u zgradi reaktora“, kazao je on.

Novosti: U preduzeću vlada potpuni haos, smenjeni neki od najboljih stručnjaka


Kako navode današnje „Novosti“, koje su imale uvid u pismo Snežane Pavlović, zaposleni u „Nuklearnim objektima“ izloženi su zračenju, a zbog nemara nije bezbedno ni u obližnjem naselju.

„Zaposleni su ozračeni višestruko iznad planskih i odobrenih vrednosti i boravili su u radijacionim poljima ekstremno visokih intenziteta. O svemu postoje dokazi i dokumentacija“, navedeno je u pismu.

Kako se navodi, do prošlonedeljnog incidenta je došlo dok su zaposleni vadili iz bazena šipke u kojima je ranije bilo nuklearno gorivo.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 27, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *