Održana prezentacija prostornog plana ekološkog područja Tise u Senti

NOVI SAD: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine nosilac je izrade Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise.

Uredbom o ekološkoj mreži reka Tisa i njen obalski pojas uključujući zaštićena područja Park prirode ''Kamaraš'', Park prirode ''Stara Tisa kod Bisernog ostrva'' kao i područja predviđena/rezervisana za zaštitu: Gornja Tisa i Donja Tisa, utvrđeni su kao ekološki koridor od međunarodnog značaja.
S tim u vezi, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine organizuje susret opština i gradova čije teritorije ili delovi teritorija su obuhvaćeni izradom predmetnog Prostornog plana, sa željom da se svi zajedno uključe na daljoj izradi i donošenju kvalitetnog dokumenta prostornog razvoja.

 


Radni materijal Koncepta Prostornog plana kao prvi korak izrade je u završnoj fazi. Područje obuhvaćeno Prostornim planom karakteriše naglašena kompleksnost sadržaja, funkcija i aktivnosti, pre svega ekoloških, turističkih i transportnih. Izradom i donošenjem Prostornog plana treba da se stvore prostornoplanski uslovi za njihov razvoj i afirmaciju, čime će se stvoriti uslovi za brži razvoj područja.
Po rečima sekretarke Sremački reka Tisa protiče kroz tri države i time je njen međunarodni značaj velik. Kroz Srbiju, odnosno, Vojvodinu protiče u dužini do 166 kilčometra, dok je ceo njen tok oko 1400 kilometara.Planski dokument koji se razmatra i donosi od strateškog je značaja za svaki dalji razvoj njenog pribolja i zaleđine. Zbog svega toga veoma je važno da sve lokalne samouprave koje se vezuju za njeno postojanje budu uključene u rešavanje i donošenje ovog dokumenta. Komunalni, saobraćajni i privredni problemi su isto tako sastavni deo prostornog planiranja, dok sa druge strane moramo da mislimo i o zaštiti kulturnih dobara. Podsetiću vas, istakla je Dušnka Sremački, da su velika sredstva i ozbiljna ulaganja od strane Evropske unije upravo i vezana za projekte, koji se odnose na uređivanje, prečišćavanje voda i sređivanje priobalja. Zato su dokumenti vezani za izradu prostornog plana ekološkog područja Tise od velike važnosti.
U ime opštine Senta obratila se predsednica Aniko Širkova, koja je rekla da će se lokalna samouprava prilagoditi potrebama ovog dokumenta i da će se u skladu sa svojim mogućnostima, što više u njega uključiti.
O koordinaciji na izradi prostoprnog plana govorila je mr Mirjana Kerebić, ispred Republičke agencije za prostorno planiranje, organizaciona jedinica za teritoruiju Vojvodine, dok je samu prezentaciju koncepcije ovog prostornog plana održala mr Dragana Dunčić iz JP „Zavoda za urbanizam Vojvodine“ iz Novog Sada.

Autor: Redakcija
Datum: 18, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *