Obeležili godišnjicu smrti Isidore Sekulić

MOŠORIN: Narodna biblioteka „Stojan Trumić“ iz Titela i ove godine obeležila je godišnjicu smrti Isidore Sekulić, polaganjem cveća na bistu istaknute knjiženice i akademika SANU u Mošorinu, njenom rodnom mestu.

Na današnji dan, 5. aprila 1958. umrla Isidora Sekulić, literarno najkulturniji čovek našeg tla. Je li ona zavredela da joj se u rodnom Mošorinu održi pomen. Moj odgovor je – DA. A je li? Nije! A zašto?

E, to treba da se pitaju oni koji se zaklinju u tradiciju i odanost svome rodu. Elem, Narodna biblioteka „Stojan Trumić“ je kao i svaki put poslednjih nekoliko godina pokušala danas da parastosom i prigodom obeleži taj datum, ali danas, 5. aprila 2012. ništa od toga nije bilo. Predstavnici Biblioteke su zakazali u crkvi parastos, poneli koljivo, crno vino, sveće, buket „suzu“, pogaču… Crkva je bila zamandaljena katancima. Lokalni sveštenik nije mogao da obavi taj čin, jer je teško bolestan, ali umesto njega administrira sveštenik iz Šajkaša sa kojim je sve dogovoreno. Na dva telefonska poziva (biblioteka i lokalni sveštenik) nije se odazivao. I nije došao. Iz osnovne škole u Mošorinu koja nosi Isidorino ime niko se nije pojavio. Troje radnika Biblioteke su položili cveće pored biste u krugu škole, a zatim su u hodniku Mesne kancelarije sedeli ispred fotografije slavne književnice. Što bi rekli Englezi – No coment!

 

Autor: Dragan Kolak
Datum: 05, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *