Banke odbijaju da kontrolišu uplate poreza i doprinosa

BEOGRAD: Najava Poreske uprave, da od 1. jula banke neće moći da isplate zarade klijentima ukoliko njihov poslodavac nije uplatio poreze i doprinose na plate, izazvala je protivljenje Udruženja banaka Srbije (UBS), koje smatra da to nije posao koji bi banke trebalo da rade.

 

Inicijativa za izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, u delu koji se odnosi na ukidanje obaveze da banke kontrolišu plaćanja poreza i doprinosa na zarade, biće i tema sutrašnje sednice Odbora Privredne komore Srbije za bankarstvo i osiguranje.

Bisić: Nesvrsishodna mera

Direktor tržišta u KPMG-u Milica Bisić ocenila je u izjavi Tanjugu da najavljena mera nije svrsishodna „jer banke nisu deo Poreske uprave, ni državni organ, niti bilo šta slično, niti one, u suštini, mogu imati uvid u sve ono što njihovi klijenti rade – da li plaćaju ili ne plaćaju plate, doprinose i drugo“.

Ona je navela da, načelno gledano, poslodavac koji isplaćuje platu, isplaćuje poreze i doprinose, a oni koji ne plaćaju, isplaćuju zaposlene u gotovini u celini ili delimično, što znači da banke s tim nemaju veze jer to znači da isplata delimično ide preko računa, na šta se plaćaju doprinosi, a delimično ide u kešu. 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 08, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *