Otvoren simpozijum „Književnost i pisani mediji u Banatu“

ZRENJANIN: – Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić otvorio je u Zrenjaninu drugi međunarodni simpozijum „Književnost i pisani mediji u Banatu“.

 

Ovaj naučni skup okupio je veliki broj rumunskih pisaca i pesnika, novinara, književnih kritičara i publicista, istoričara i istraživača, zainteresovanih za pisane i štampane reči na temu Banata. Cilj simpozijuma je da da interdisciplinarnu analizu književnog stvaralaštva na rumunskom jeziku u Banatu, odnosno da doprinese izradi neophodnih antologija i studija monografskog tipa o banatskim pesnicima, piscima, istoriji književnosti, književnoj kritici, prevodima, publikacijama, novinarima i drugo, kao doprinos izradi Enciklopedije Banata.

Otvarajući skup pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić podsetio je da je pre četiri godine u Vojvodini osnovano pet zavoda za kulturu nacionalnih zajednica, sa ciljem da istražuju, neguju i razvijaju kulturu.- Svesni smo da je multikulturalnost istorijska činjenica, sadašnjost i budućnost u Banatu, Vojvodini, Srbiji i u celom svetu – rekao je Milorad Đurić i dodao da se kulturne granice ne poklapaju s državnim, navodeći da je trenutno svega desetak država u svetu monokulturno.

– Budućnost je u mešanju kultura i multikulturnih komunikacija i mi želimo da tu budućnost dočekamo spremni, tim pre što u Vojvodini imamo bogato iskustvo suživota različitih kultura – rekao je Đurić. On je dodao da je kultura delikatno područje, jer sa jedne strane čini da se razlikujemo od drugih, a sa druge strane ona je način da komuniciramo sa drugima. Zato uvek moramo biti svesni te dvostruke funkcije, kako bismo mudro i racionalno oblikovali naše kulturne razlike i sličnosti, rekao je Đurić.

Prema Đurićevim rečima i štampani mediji, i izdavačka delatnost imaju važnu ulogu u integrativnoj funkciji kulture, očuvanju jezičkih standarda.
– Svesni toga, još 2004. smo preneli osnivačka prava listova na jezicima nacionalnih zajednica na nacionalne svete, želeći da im prepustimo potpunu automomiju u kreiranju kulturne politike nacilalne zajednice – rekao je Đurić i dodao da Vlada Vojvodine zadržala podršku izdavačkoj delatnosti na jezicima nacionalnih zajednica, čime na najkonkretniji način pokazuje odnos prema ideji multukulturalnosti.

Učesnike skupa pozdravio je i direktor Instituta za banatske studije Krišu Daskalu, koji je izrazio zahvalnost Vladi Vojvodine na podršci izučavanju i osvetljavanju istorije i kulture u Banatu, kroz formiranje Zavoda za kulturu Rumuna. On je takođe istakao da kultura ne poznaje granice, odnosno da su kultura i umetnost zasebna država autentične demokratije, u kojoj ima ima mesta za sve.
– Zato nam je lako da govorimo istim jezikom, iako nam se reči razlikuju, jer je to jezik kulturalne solidarnosti i humanosti uopšte – rekao je Daskalu.

Simpozijum „Književnost i pisani mediji u Banatu“ organizuju Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna i temišvarski Institut za banatske studije „Titu Majoresku“ – filijala Rumunske akademije u Bukureštu. Na simpozijumu će biti podneto 29 saopštenja o rumunskim pisanim medijima, književnosti, portretima novinara, koji će biti objavljeni u časopisu „Piramida“.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić posetio je danas i i Zavod za kulturu Rumuna, gde ga je Kosta Rošu, direktor Zavoda, upoznao sa dosadašnjim aktivnostima ove ustanove i planiranim projektima u cilju očuvanja i promocije tradicije i kulture Rumuna u Srbiji i Vojvodini.

Autor: Redakcija
Datum: 07, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *