Vojvodina najuspešnija u integraciji Roma

NOVI SAD: Model Vojvodine za uključivanje Roma u društvo smatra se kao jedan od najboljih u Evropi, a čelnici pokrajinske vlade u više navrata su izjavili da su iz Brisela dobili poziv da predstave taj model i u zemljama Evropske unije.

 

U ovom trenutku na Univerzitetu u Novom Sadu studira oko 300 studenata romske nacionalnosti, kako na osnovnim, tako i na master i na doktorskim studijama, izjavio je rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković.

On je podsetio da Univerzitet u Novom Sadu nudi i Studij romologije, čiji je cilj proširivanje svesti o romskoj kulturi, pismenosti i tradiciji.

Više od 400 Roma srednjoškolaca u Vojvodini školuje se takođe uz pomoć stipendija pokrajinske vlade, a njima su obezbeđeni i mentori.

Pokrajinska vlada pomogla je do sada i otvaranje oko 50 firmi u kojima su Romi i vlasnici i zaposleni, a uskoro će biti otvoren novi konkurs za otvaranje firmi.

Vlada Vojvodine formirala je i Kancelariju za inkluziju Roma, a direktor te kancelarije Duško Jovanović rekao je agenciji Beta da je težište projekata uključivanja Roma u društvo, što podržavaju EU, Vlada Vojvodine i Vlada Srbije, na obrazovanju. 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 08, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *