Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

TANJUG – Crkve i vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas obeležavaju Uskrs, praznik kojim se slavi Hristovo vaskrsnuće.

Tim povodom beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće misu u Crkvi Krista Kralja u Beogradu.
Hočevar je Uskršnjoj poslanici čestitao vernicima praznik i pozvao ih da širom otvore vrata svoga bića, porodice i celokupne crkvene i društvene zajednice.
„Srdačno vas pozdravljam u neizmernoj radosti i beskrajnoj težnji da ovih dana budemo jedno samo srce i jedna samo duša“, rekao je Hočevar, istakavši da je Sveta tajna koja se slavi „veličanstvena i bitna“ za svakoga.
Ona, dodao je, snažno usmerava našu sadašnjost, najdublje osmišljava našu budućnost i zajedno nas vodi posebnom i sudbonosnom životnom ispitu.
Crkve i vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar Uskrs slave sedam dana kasnije, 15. aprila.

Papa održao bdenje uoči Uskrsa

Papa Benedikt XVI održao je bdenje uoči Uskrsa, tokom koga je izrazio bojazni da čovečanstvo tumara po mraku, nesposobno da razlikuje dobro od zla.
„Ljubav je jača o smrti. Dobro je jače od zla. Ljubav je jača od mržnje. Istina je jača od laži“, poručio je sinoć papa vernicima okupljenim u Bazilici Svetog Petra.
Benedikt XVI je, međutim, rekao da „tama predstavlja stvarnu pretnju čovečanstvu“, preneo je AP.
„Ukoliko Bog i moralne vrednosti, razlika između dobra i zla, ostane u tami, onda sva druga 'svetla' koja nam stavljaju takva neverovatna tehnička dostignuća nadohvat ruke, ne predstavljaju samo napredak, već takođe opasnost koja ugrožava nas i svet“, rekao je papa.
Služba je počela dramatično. Osim bliceva kamera, bazilika je bila u potpunom mraku, u kojoj je nekoliko hiljada vernika čekalo dolazak pape. Sa tankom svećom u ruci, on se popeo na uzvišenu platformu, a zatim je prevezen do centralnog oltara.
Papa će održati Uskršnju misu na trgu Svetog Petra i govor sa centralnog balkona bazilike.

Autor: Redakcija
Datum: 08, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *