Muzeji ili obilazak grada? Večito pitanje!

Kada imate ceo dan na raspolaganju i kada imate pred sobom grad koji još niste obišli i koji je toliko inspirativan, e onda ste u problemu! Lepom problemu! Da li da se posvetim prvo obilasku muzeja ili je bolje da se prvo koliko, toliko razgleda grad?

 

Ispijete prvu, pa i drugu kafu, dorčak i još uvek ne mogu da prelomim. Tetka mi je naslagala različite vrste mapa na sto i dala karticu za tramvaj, tako da sam u potpunosti opremljena i mogu da se šetam gde god mi duša ište.

Moram da vam napišem nekoliko tipova  :

cena jedne vožnje tramvajem je 2,60 eura osim u slučaju da ne nabavite GVB karticu koja funkcioniše na način kao BusPlus u Beogradu. Uplatite kredit, pri ulasku se čekirate i pri izlasku obavezno, ako to ne uradite pri izlasku naplatiće vam 4,5 evra sledeći put pri čekiranju. U nekim tramvajima ima konduktera, u nekim nema. Kroz centar vodi broj 5, ali u svakom slučaju i da se ne snađete svi vode do Centralne stanice, pa odatle možete pronaći onaj koji vam odgovara za dalje. Ako imate ovu karticu onda vam se ne skida 2,5 eura za vožnju, već je suma odgovarajuća razdaljini koju ste prošli. U svakom tramvaju se prikazuju nazivi ulica kroz koje prolazite i to je odlično ako znate gde ste krenuli, jedina stvar koja bi se mogla popraviti je to što se nazivi ulica izgovaraju samo na holandskom pa je malo teško ako se oslonite samo na slušanje naziva. Bolje je smestiti se negde blizu table sa nazivima pa čitati. Tramvaji su odlični, dosta ima novih, čisti su, nije velika gužva u njima i odličan način ako je napolju hladno a vi imate dosta da pređete do odredišta.

Fiets (fic – biciklo) možete da iznajmite na određenim mestima MacBikenpr. gde su  turistički crvene boje, što je super jer će vam se skloniti sa puta i dati vam malo više prostora ostali učesnici saobraćaja.Cene rentiranja bicikala su od 9,5 € do 14,5 a ako želite osiguranje to može biti skuplje još nekih 3 € i možete ih naći na Leidseplain

Kada iznajmljujete biciklo možete se dogovoriti za različite obilaske, na primer postoji obilazak grada koji traje oko 3h, počinje u 16 h,studenti imaju popust pa je cena 16 €, a za 5 manje ako imate svoj bicikli. Lično nisam išla, ali verujem da je zanimljivo,mada ako ste rentirali fic i imate kartu možete i sami organizovati obilazak onako kako vam odgovara.

Ono što vam se može desiti je da vam priđe neki klinac ili neko kome su potrebne pare ( tipa za travu) i ponudi da kupite biciklo za 10-15 €, u pitanju su kradeni bicikli i moja preporuka je da to ne radite.

Grad možete obići i brodićem ili turističkim autobusom, ako ste za varijantu da vam neko priča a vi klimate glavom i nema interakcije. Uvek je najbolje ako imate za vodiča nekog ko vam je blizak i koga možete do beskraja da zapitkujete, kao ja Lakija.

Što se tiče vožnje taksijem tu morate povesti računa o tome da je taksi označen, da ima tablu i kod većine su plave tablice. Takav taksi u slučaju gužve može voziti i po delu kuda ide tramvaj, pa nećete doći u situaciju da ste zaglavljeni u saobraćaju. Ono što je bitno pitajte  za cenu vožnje pre nego što sednete, da se ne bi posle češali po glavi. Početna cena vožnje je od 7,5 do 7,80 €pa dva puta razmislite da li vam je stvarno neophodno da idete taksijem. Ova cena uključuje 2 km vožnje besplatno. Ovaj sistem je ustanovljen od strane države tako da… Šta da vam kažem, sledeći put kad vam se neki taksista u Srbiji požali nećete gundjati jer u Novom Sadu za  800 dinara možete da se vozate gde vam volja taksijem. Ako želite da se prebacite samo koji metar dalje većina taksista neće hteti da vas vozi, jer ima puno taksista i oni žele da iskoriste tu vožnju koju dobiju da bi zaradili neki evrić. Većina njih čeka oko sat vremena na jednu vožnju, pa i sami shvatate zašto vas neće voziti samo par metara dalje. Isti princip je i kod  taksista koji voze karavan automobile  , s tim što oni nekada naplaćuju start 12,5 € pa opet prvo pitajte.

Pošto sada možete da odlučite kako ćete se voziti, da vam kažem kako smo se mi zabavili.

Lazar (Laki- brat) ima studentski posao promotera , pa tako ima i super radno vreme, te ima  i najviše vremena da sa mnom luta po gradu. Idemo naravno, biciklima, i vožnja traje 35 minuta u jednom pravcu. Uporno pokušavam da negde ne poginem,odnosno da pratim Lakijev tempo vožnje. Mnogo je jednostavnije kada već prođete jednom određenom maršutom pa bar okvirno znate kuda se vozi, gde se izlazi na cestu, gde je staza odvojena itd. Krajolik kojim prolazimo od Amselfena do Amsterdama je nalik kakvom parku uz tek po koju zgradu.

Opet ispaljujem pitanja jedna za drugim i nadam se da će Laki imati strpljenja da odgovori na sva.

Desno,levo, levo desno. Prolazimo pored divnog parka.

Polako se bližimo gradu, već prepoznajem neke delove kuda smo juče uveče prolazili. Kad bih htela da zastanem baš pored svega što me zanima trebalo bi nam jedno 5 sati do odredišta, pa sam rešila da neke stvari jednostavno usput slikam i posle ispitujem detalje.

Još pre polaska smo se složili  da možemo ići gde god, da je najbolje da danas razgledamo grad jer je lep dan a da ću ja ići u muzeje kada bude hladno (kao da sam znala da će danas već biti oko 15 stepeni i vetar).

Prolazimo posred Amsterdam RAI što je njihov sajam i tu vidimo i konjiće, koji su ustvari baš sa RAI-ja.

Već sam vam rekla da se stalno nešto menja, gradi pa tako se dešava da su neke staze premeštene,pomerene, o tome treba voditi računa dok vozite.

U samom Amsterdamu postoji metro, ali nije toliko dobro povezan kao tramvajske linije. Ovde na slici se vidi ulica Scheldestraat kroz koju se gradi linija metroa, već 10tak godina se rade određene linije , međutim ispostavilo se da će cena izgradnje biti mnogo veća nego što su zamislili i da će sve ukupno trajati mnogo duže od planiranog.

Dolazimo do odredišta, protokol sa biciklima mora biti ispoštovan pa posle toga krećemo u ulicu Albert Cuyp  u kojoj je svaki dan pijaca, gde možete naći sve od igle do lokomotive, neka zamena za Kineze kod nas. Tu se još može uzeti sveža riba, voće koje se ne može naći u prodavnicama, različite vrste sireva, suveniri i začini.

Ovde se mešaju različiti mirisi, sir možete probati na svakoj tezgi, tu možete pronaći i specijalitet kao što su topli vafli sa jabukovim sirupom i cimetom ali i male palačinke koje je jedu sa puterom.

Hoćemo da stignemo do starijeg dela grada, dolazimo do Lijnbaansgracht, gde su kuće građene u periodu oko 1800. godine. Gracht je u prevodu kanal.

Ako krenete ka još užem centru možete videti kuće koje su građene u periodu oko 1400. godine. Prilično fascinantno zar ne? Koliko su očuvali svoju istoriju, to možete videti na svakom koraku, bez obzira na njihovu konstantnu potrebu da menjaju i ulepšavaju. Amsterdam ima oko 900.000 stanovnika i rade na tome da sam grad ne pređe tu cifru jer i ovako je prometno, gužva na sve strane i polako shvatam da bez obzira što na sve strane možete videti cveće,kanale i životinjice ne bih volela da moram da boravim ovde 24/7/365. Super je za obilaženje, super je za mlade ali ako ste po malo klaustrofobični kao ja,  možete steći utisak da vas zgrade guše.

Nastavljamo dalje i ja sve vreme zvernjam u zgrade, arhitektura je fanstastična, staro je uklopljeno sa novim na savršen način, tako da nemate osećaj da je neka zgrada tu spuštena iz svemira.

Ne mogu baš da ispratim sve nazive ulica kroz koje se krećemo,samo koračam i vodim računa da negde ne padnem,zapnem i sl.

Prolazimo Vijzelstraat.

Korak po korak dolazimo do Bio Markt gde se prodaje cveće, od saksijskog, preko semena u kesicama ali i lukovice. Ovde se mogu naći i suveniri, sušeno cveće i još šta god vam padne na pamet a vezano je za , šta? Cveće !

Autor: Mirjana Djuričić
Datum: 05, 04, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *