Mraz opržio ječam, a mogao bi i breskve i kajsije

NOVI SAD: – Sneg koji je prekrio vojvođanska polja stigao je kao spas za useve, a naročiti za ječam koji je na nekim poljima već pretrpeo štete od glomrazice i niskih temperatura – izjavio je za „Dnevnik” prof. dr Miroslav Malešević s novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

        On je naglasio da je ječam otporan na mrazeve koji se ne spuštaju ispod -12 stepeni, a s obzirom na to da su prethodnih dana, pre snega, niske temperature išle i do -14, jasno je da je bilo izmrzavanja dela lista, kao i uginuća biljaka ječama. On nije mogao precizirati koliku je ukupnu štetu pretrpeo ječam, ali je rekao da gubici verovatno nisu značajniji.
        Kada je pšenica u pitanju, dr Malešević potvrđuje da je sneg stigao kao spas jer je golomrazica pretila da nanese ozbiljne štete.
        – Sreća je što je sneg pao jer da se mraz spustio ispod -15 stepeni, svakako bi došlo do izmrzavanja – kaže Malešević. – Ovako, hlebno žito je sada zaštićeno, a sneg je dobar jer će nakon topljenja obezbediti dovoljno vlage u zemljištu. Procenjivali smo da bi dobro bilo da padne pedesetak centimetara snega, a to se i dogodilo. Kada, po prognozi meteorologa, za desetak dana prođe ovo ozbiljnije zahlađenje, ratari bi trebalo da obave prihranjivanje useva i primene odgovarajuće mere.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu dnevnik.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 07, 02, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *