Led okovao ribe

NOVI SAD: Zaleđena jezera i ribnjaci velika su opasnost za ribu. U ribnjaku Ečki uspešno se bore sa ledom, a stručnjaci upozoravaju na to da je ozbiljno ugrožena riba u vodama bez stručnog nadzora.

 

Ribnjak Ečka jedan je od najvećih u Evropi. Niske temperature proteklih dana zamrzle su površinu ribnjaka, ali su zaposleni u toj kompaniji uspeli da iseku otvore i omoguće joj dovoljno kiseonika, kaže direktor proizvodnje Zoran Mažić.

“Led je okovao sva jezera, međutim, uspostavili smo protok i dopumpavanje friške vode, otvarali smo oduške. Tu gde imamo protok, led je iz dana u dan sve tanji. Danas je nesiguran za šetnju, tako da i pored niskih temperatura za sada održavamo stabilno stanje“.

Međutim, prognostičari i za naredne dane najavljuju izuzetno niske temperature, upozorava Mažić. „Problem je još nižih temperatura, nego što su trenutne. Ljudstvo je angažovano, radimo po dva do tri sata na otvorenom, a onda se ljudi odmore i ugreju.“

Za razliku od ribnjaka, gde stručne službe u ovako hladnim danima vode brigu o ledu, na jezerima postoji velika opasnost od ozleđivanja ribe, upozorava profesor Miroslav Ćirković.

Ogroman problem na akumulacionim jezerima Fruške gore koja imaju jako veliku površinu je manjak stručnjaka za nadzor.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 07, 02, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *