Kako se MZ Čurug snalazi sa problemima koje su donele niske temperature i sneg

ČURUG: Dolaskom hladnog talasa i početka snežnih padavina, od četvrtka uveče, Čurug se kao i cela zemlja našao u velikim problemima. Zoran Simičić, sekretar MZ Čurug za magazin Ravnica kaže da je u petak, prvog dana nepogoda, MZ Čurug mogla da angažuje samo mali traktor za održavanje parkova, koji je više puta u toku dana i kasnim večernjim satima čistio trotoare u centru sela.

        Zbog obilnih padavina i visine snega pijaca u Čurugu nije radila u subotu, a najverovatnije neće ni raditi u narednom periodu dok sneg ne prestane da pada i pročisti se pijačni prostor, što zahteva iznošenje veće količine snega iz pijace. Po rečima zaposlenog radnika zaduženog za rad i red na pijaci nema ni zainteresovanih za dolazak na pijacu. U subotu 4. februara, u jutarnjim satima, radnici su jedva uspeli da pročiste staze kroz centar sela zbog velike količine snega. Traktor nije mogao da čisti, pa je odguran u garažu, a radnici su ručno pročistili trotoare kako bi omogućili kretanje građana. Od subote su takođe na groblju angažovana dodatna tri radnika kao bi se mogla obaviti sahrana i pročistiti staze na groblju.

 


Foto: Suzana Labus


        Prva mašina za čišćenje puteva koja je izašla na teren u Čurugu u petak 3. februara oko 10 časova je traktor sa grnalom, vlasništvo OZZ „Čurug“ koja ima sklopljen ugovor sa JP „Razvoj“ Žabalj za čišćenje ulica u Čurugu. Zbog izuzetno visokog snega, a velike kilometraže od preko 60 km asfaltiranih i oko 10 km neasfaltiranih ulica teško se moglo sve odmah očistiti. Zbog toga pojedine ulice nisu bile prohodne za saobraćaj istog dana, pogotovo što grnalo ne može da se podigne ili vrati unazad, pa su ulice gde nema dovoljno mesta za okretanje mašine ostale neočišćene.
        Drugoga dana, 4. februara, u jutarnjim satima došlo je do kvara na traktoru pa je čišćenje počelo tek oko 9 časova, što je usporavalo kretanje kroz naselje. Zbog svih ovih problema, Branko Stajić, predsednik opštine Žabalj, je u nedelju 5. februara poslao u pomoć „grejder“ i u koordinaciji sa sekretarom i predsednikom saveta MZ Čurug napravljen je raspored na raščišćavanju parkinga ispred Doma zdravlja, pošte i u centru sela. Raščišćena su i autobuska stajališta, kao i put do deponije sa delom deponije za smeće. „Grejderom“ je do asfalta očišćena glavna ulica, od ulaza iz pravca Bačkog Gradišta do izlaza, regionalni put za Žabalj, a sve to zbog lošeg čišćenja od strane nadležnih za ovu deonicu regionalnog puta.
        Osim ove ulice, do betona je očišćena i proširena ulica Miloša Obilića i Svetozara Miletića koju inače mnogi koriste za teretni saobraćaj, kao obilaznicu Čuruga. Očišćen je i parking ispred groblja, kao i krajevi ulica gde traktor nije mogao da priđe.
        U ponedeljak, 6. februara predsednik opštine je angažovao i „ult“ za čišćenje delova ulica kroz koje nije mogao da prođe traktor sa grnalom, kao ni „grejder“, a takođe i za sklanjanje snega sa parkinga, stajališta i raskrsnica. „Ult“, vlasništvo Duška Milanovićа – „Žitna polja“ Čurug, uspeo je da pročisti Kumanovsku ulicu, kao i naselje Boronj koje do ponedeljka nije bilo prohodno za saobraćaj. U ponedeljak su sve ulice u Čurugu bile prohodne i očišćene, a opština je angažovala veći broj građana koji će uz novčanu nadoknadu čistiti sva autobuska stajališta, prostor ispred javnih ustanova kao što su Dom zdravlja, pošta, staze na groblju i sva druga mesta gde mehanizacija ne može da priđe.
        Danas je zbog nastavka padavina nastavljeno sa angažovanjem građana, kao i zaposlenih u MZ Čurug na čišćenju snega ispred javnih ustanova i u centru. I dalje je u toku noći angažovan traktor sa grnalom, dok je u prepodnevnim časovima aktivan „grejder“ koji je pročistio pravac do deponije, kao i pojedine ulice i parkinge u centru sela.
        Bez obzira na sve ove teškoće zbog velikih padavina Čurug je normalno funkcionisao uz manja zakašnjenja autobuskih polazaka i dolazaka. Redovno su snabdevane sve prodavnice, a Dom zdravlja, pošta i druge ustanove su normalno radile. Nije bilo problema u isporuci električne energije, gasa, vode. Na stovarištima ima dovoljno ogreva, a čak se i okolna mesta snabdevaju iz Čuruga.

Autor: Redakcija
Datum: 07, 02, 2012.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *