Saopštenje za javnost povodom smrti Kepiro Šandora

ČURUG: Memorijalno društvo „Racija 1942.“ povodom smrti bivšeg oficira mađarske žandarmerije Šandora Kepiro, koji je umro jutros u 98. godini u Budimpešti, nepun mesec i po pošto je u sudu u Mađarskoj oslobođen optužbi da je učestvovao u pogromu januara 1942. u Novom Sadu, izdaje sledeće SAOPŠTENJE:

 

Memorijalno društvo „Racija 1942.“ sa sedištem u Čurugu, sa žaljenjem konstatuje da je Šandor Kepiro umro kao slobodan čovek koji nije pravosnažno osuđen za dokazane zločine u toku Novosadske januarske racije 1942. godine.

Ostala je neizrečena suština krivice Šandora Kepiro, jednog od arhitekata Racije u Novom Sadu, koji je direktno predvodio patrole na potezu od Ulice Cara Dušana duž Futoške i Jevrejske do glavnog novosadskog trga, odnosno da su njegove patrole počinile genocid u samom srcu Novog Sada. Patnje žrtava i njihov identitet zapali su u zapećak tokom sudskog postupka u Budimpešti.

To izvrtanje pravde nije presedan kada su u pitanju zločini mađarskih fašista, pošto se sam mađarski regent Mikloš Horti posle rata izvukao od sudskog procesa i umro kao slobodan čovek.

Međutim, zarad istine, potrebno je naglasiti da u Novosdskoj raciji nije ubijeno 1.250 ljudi. Brojni svedoci tvrde da je taj broj mnogo veći. U nagrađenom dokumentarnom filmu Miroslava Mike Antića „Spomenik“ iz 1967. godine, svedoci iznose da je broj stradalih veći od 4.000, a Memorijalno društvo „Racija 1942.“ ima spisak od 2.058 do sada identifikovanih žrtava Novosadske racije. Svi su oni ubijeni i bačeni pod led Dunava na plaži „Štrand“.

Memorijalno društvo „Racija 1942.“ takođe, podseća građane Srbije da je prema podacima iz mađarskih vojnih krugova, do kojih je došao narodni poslanik Stranke malih posednika, Endre Bajči Žilinski, januarska genocidna Racija 1942. godine u Čurugu, Žablju, Đurđevu, Gospođincima, Gardinovcima, Vilovu, Loku, Titelu, Mošorinu, Šajkašu, Kisaču, Srbobranu, Temerinu, Novom Sadu i Bečeju odnela je najmanje 12.763 nedužne žrtve, koje su bačene pod led Tise, Jegričke i Dunava, te se nikom groba ne zna.

Napominjemo da je narodni sud na protestima 24. jula ove godine u Beogradu i Novom Sadu, po predmetu Kepiro Šandora, doneo presudu: „KRIV JE“!.

Predsednik
Memorijalnog društva „Racija 1942.“
Milan Radomir

Autor: Redakcija
Datum: 04, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *