Benkina premijera otvorila 16. Pozorišne dane u Bačkom Petrovcu

BAČKI PETROVAC: Premijernim izvođenjem autorskog projekta Miroslava Benke „Bydilsko/Abode/ Obitavalište“ u produkciji Slovačkog vojvođanskog pozorišta (Slovenskeho vojvodinenskegho divalda, SVD) sinoć, 2. septembra je u Bačkom Petrovcu počeo 16. po redu festival Petrovački pozorišni dani (Petrovske divadelne dni) koji će trajati do ponedeljka, 5. septembra, na kojemu će pored ove premijere uz bogat prateći program biti izvedeno još četiri predstave na slovačkoim, srpskom i mađarskom jeziku.

 

        Miroslav Benka (Ašanja, 1956.), uz profesora režije Ljuboslava Majeru, prvog diplomiranog reditelja Slovaka iz Srbije, koji ove godine slavi 60. godišnjicu rođenja i 35 godina, stvaralačkog rediteljskog angažmana, najpozantiji i najobrazovaniji reditelj vojvođanskih Slovaka (diplomirao je glumu na Umetničkoj akademiji u Novom Sadu i režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogadu) je, kao što je to bio u svojim prethodnim scenskim vizijama koreo igre iz teatrologije „Hleba i igara“ (Panem et circenses) i ovog puta kompletan autor projekta „Obitovalište“ (scenarista, reditelj, scenograf, kostimograf, odabrao muziku i igra jednu od uloga u predstavi). U moderno dizajniranom katalogu, čemu inače pridaje, s pravom, izuzetan značaj u ukupnom teatarskom angažmanu, Benka je o svom najnovijem scenskom ostvarenju zapisao: „Svi smo mi putnici na putovanju između pređašnje i one strane stvarnosti, pridošli na ovaj svet, a da ne znamo odakle i sa kojim ciljem, i svi nosimo teret svojih života na putu ka neumitnom kraju. Sa nama je naše genetsko i kulturno nasleđe. Ustvari, čekajući bolje sutra, mi kao da stojimo u mestu čitavu večnost nastavljajući obitavalište.“
         U predstavi je korišćena muzika Arva Patra, scenski pokret je uvežbala Maja Grnja, na scenografiji sarađivao dizajner Pavel Čanji, a igrali pored autora i režisera: Ista Stepanović Pavlović, Jan Sklener, Ilinka Grnja i Vladimir Kovač. Ovo je druga Benkina režija u SVD u Bačkom Petrovcu, otkad je ovaj prvi i jedino profesionalni tetar Slovaka u Srbiji osnovan 2003. Benka je u produkciji SVD 2004. scenski realizovao svoj koreo projekat „Hleba i igara“ i njime postigao najveći umetnički uspeh i svoj i producenta: godine 2006. na 24. Fađer intrenacionalnom festivalu u Teheranu (24th International Theatre Fadjer Festival) dobio je gran pri za najuspešnije ostvarenje prikazano na tom forumu. Pose toga Benka se zbog finansijskih nesuglasica razišao sa SVD-om, osnovao svoju umetničku agenciju „Art centar Hleba i igara“ i nastavio sa izvođenjem ove koreo drame u zemlji i inostranstvu, pošto su svi angažovani igrači i glumci bili iz Slovačkog pozorišta VHV iz Stare Pazove, izuzev mamika harmonikašica iz Aradca. Sa ovom koreo dramom, ali sad u produkciji svog Art centra, Benka je 2007. godine nastupio na 19. Internacionalnom festivalu eksperimentalnih pozorišta u Kairu (19th Cairo International Festival fox Experimental Theatre) i dobio nagradu za scenogarfiju.

Dečje predstave, slovačke, mađarske …


          Na repertoaru 16. Petrovačkih pozorišnih dana su i dve dečje predstave: igra „Pao s kruške“ Marine Jurić-Bjelić koju u režiji Biljane Vujović izvodi Dečje pozorište iz Subotice, dok će pozorište „Jan Palarik“ (Divadlo Jana Plarika) iz Trnave (Slovačka Republika) petrovačkoj deci pokazati igru „Maćo traži gnezdo“ (Mato hlada hniezdo) Jana Velikovskog (Jan Wilkowski) u scenskoj postavci Arkadijusa Klucnjika (Arkadiusz Klucznik).
         U nedelju (4. septembra) gostuje Kamerno pozorište muzike „Ogledalo“ iz Novog Sada sa multimedijalnim programom na temu feminsitičkog teatra pod nazivom „Ženski glasovi Novosadske nezavisne scene 1989-1999“, dok će u ponedeljak (5. septembra), završnog dana foruma, Mađarsko pozorište „Kostelanji Deže“ (Kostolanyi Dezso) iz Subotice izvesti omaž Danilu Kišu predstavu „Turbo paradizo“ (Turbo pardiso) u režiji Andraša Urbana.
         Pozorišni dani protiču uz dostojnu likovnu pratnju, dve izložbe, obe pod svodovima SVD: u foajeu su predstavljeni pozorišni plakati pozorišta „Jan Palarik“ iz Trnave, dok su u Modrom salonu izložene 23 restaurirane slike prvog akademskog slikara vojvođanskih Slovaka Zuske Medvedove.

Autor: Branko Rakočević
Datum: 03, 09, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *