Zaboravljene pruge

TEMERIN: Pruga Novi Sad – Temerin – Bečej, duga 65 kilometara, puštena je u saobraćaj pre 112 godina, 2. jula 1899. godine. Istog dana krenuo je i saobraćaj na 38 kilometara dugoj pruzi Rimski Šančevi – Titel.

        To su bile takozvane vicinalne pruge, zapravo sporedne pruge koje su povezivale manje varoši, ali privredno značajne – sa prugom Budimpešta – Subotica – Novi Sad – Zemun. Prevoz robe i putnika železnicom bio je dominantan sve do kraja sedamesetih godina prošlog veka. Prioritet nakon toga u transportu robe preuzimaju kamioni-šleperi, a putnici se sve više opredeljuju za autobuse i privatne automobile.
         Vicinalne pruge su građene od slabijeg i jeftinijeg materijala, bile su opremljene krajnje jednostavnom tehničkom opremom, a mostovi su bili slabije građe. Dozvoljena brzina vozova na njima iznosila je od 35 do 50 kilometara.


        Pruge Novi Sad – Temerin – Bečej, i Novi Sad – Rimski Šančevi – Titel opasale su trave i korovi. Retki su prolasci teretnih vagona, uglavnom u sezoni kampanje vađenja i transporta šećerne repe, mada je ovaj vid transporta najjeftiniji.

Autor: Mile Milojević
Datum: 31, 08, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *