Pojeftinjenje šećera i mesa, rast cene jestivog ulja?

BEOGRAD: Cene prerađenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ostaće na ovom ili nešto nižem nivou do kraja godine, sa izuzetkom jestivog ulja koje će verovatno poskupeti, izjavio je Tanjugu saradnik Centra za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije (PKS)Vojislav Stanković.

 

On je kazao da bi trebalo da dođe do pojeftinjenja šećera, čija je „cena i dalje suviše visoka“, kao i da su se i, „pored teške situacije u stočarstvu stekli uslovi za pojeftinjenje mesa“.

Stanković je objasnio da bi do poskupljenja jestivog ulja moglo doći, kako bi se postigao paritet maloprodajnih cena i cene sirovine – suncokreta.

„Cene uljarica na svetskim berzama izuzetno su stabilne, a akontna cena suncokreta u Srbiji u otkupu već sada se kreće između 25 i 30 dinara za kilogram, što će verovatno uticati na rast cene jestivog ulja“, naveo je Stanković.

Na pitanje koliko bi, na osnovu te računice, ulje trebalo da košta, Stanković je rekao „da je cena litra ulja u Srbiji trenutno oko 130 dinara, a ne bi smela da pređe 150 dinara, jer je jestivo ulje u našoj zemlji i sada nerealno skupo“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 31, 08, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *