Izložba banatskog slikarstva u Domu Vojske Srbije

BEOGRAD: Izložba „Majstori banatskog slikarstva od XVIII do XX veka“ iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin otvorena je u Galeriji Doma Vojske Srbije.

 

„Ova zbirka predstavlja svojevrsni presek svega onoga što se na području našeg zavičaja dešavalo od 18. do druge polovine 20. veka“, rekla je na otvaranju autor izložbe i kustos Narodnog muzeja Zrenjanin Olivera Skoko.

Ona je još ispričala kratku rekapitulaciju izložbe, osvrćući se na najznačajnije slikare u periodu od 18. do 20 veka, objasnivši šta je karakteristično za svakog slikara iz tog vremena.

Na izložbi su predstavljena 33 dela iz Likovne zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin sa ciljem da se publika upozna sa majstorima banatskog slikarstva i to od prvih putujućih ikonopisaca koji su retko ostavljali podatke o svom autorstvu, preko predstavnika klasicizma, bidermajera i romantizma pa sve do modernista.

Skoko je kao jednu od veoma značajnih slika izdvojila ulje na platnu Uroša Predića „Vizija u oblacima“ iz 1887. godine rekavši da ta slika predstavlja „alegorijsku kritiku čoveka, života i sukoba među ljudima“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 31, 08, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *