Crkvena slava Sveta Rozalija u nedelju u Temerinu

TEMERIN: Četvrti septembar je dan Katoličke županije Sveta Rozalija u Temerinu.

 

        Prelepo zdanje u centru Temerina država je stavila pod svoju zaštitu. Prva katolička bogomolja u Temerinu izgrađena je od naboja dobrovoljnim radom 1783. godine. Krov je bio pokriven trskom, a celo zdanje je bilo veoma skromnih dimenzija; dugo 16 široko 5,5 metara, naravno bez tornja. Tokom godina crkva je postala pretesna, pa je od 1804. do 1806. godine podignuta nova. Troškove njene izgradnje snosili su veleposednik Šandor Sečenj i vernici. U bici, koja se odigrala u noći 29. i 30. avgusta 1848. godine izgorele su crkva i plebanija sa crkvenim knjigama, kao i stara crkva u Temerinu koja je bila pretvorena u školu.
        Pet godina kasnije, 1853., crkva je ovlaš renovirana, a ozbiljniji sanacijski radovi preduzeti su tek 1871. godine. Tokom 1887. pristupilo se renoviranju unutrašnjosti crkve. Restauriane su postojeće slike i oltar, a cela crkva obnovljena je u baroknom i rokoko stilu. Tek nakon devet godina, 13. avgusta 1925. godine crkva je uspela da nabavi nova zvona. Godine 1931. proširen je kor, umesto drvene konstrukcije postavljena je betonska. Nakon Drugog svetskog rata, 1947. godine, novosadski slikar Pal Ružička restaurirao je crkvene slike. Godine 1957. umesto starog podignut je novi crkveni toranj, na koji je 27. jula postavljen novi pozlaćeni krst. Dve decenije kasnije urađena je nova fasada i izgrađena zgrada plebanije.
        Značajna ulaganja u Katoličku županiju Sveta Rozalija bila su pre pet godine, kada se obeležavalo dva veka od izgradnje crkve.
        Povodom crkvene slave u nedelju se na temerinskom vašarištu organizuje kirbaj.

Foto: drazzen.k

Autor: Mile Milojević
Datum: 31, 08, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *