Dr Bojan Pajtić posetio porodicu u kojoj su rođeni hiljaditi blizanci u Vojvodini

NOVI SAD: Predsednik Vlade Vojvodine, dr Bojan Pajtić i pokrajinska sekretarka za socijalnu politiku i demografiju, Novka Mojić posetili su danas porodicu Milićev u Bašaidu, koja je krajem 2010. godine postala bogatija za dva člana, Anđelu i Aleksandru, hiljadite dvojke koje su rođene u Vojvodini od uvođenja mere pomoći porodicama u kojima se rode blizanci. Porodica Milićev dobila je od Pokrajine jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 400 hiljada dinara, a predsednik Pajtić je danas mališanima doneo na poklon i dečja odelca.

– Vlada Vojvodine je jedina administracija u regionu koja je uvela program podrške porodicama u kojima se rode blizanci. Koliko je ova pomoć značajna, govori podatak da je porodica Milićev zahvaljujući ovim sredstvima obezbedila krov nad glavom – istakao je predsednik Pajtić i dodao da će Pokrajina nastaviti sa realizacijom i drugih mera iz Programa pronatalitetne politike, jer je važno da ljudi koji se odluče da zasnuju porodici znaju da imaju pomoć.

Pokrajinska sekretarka za socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić podsetila je da Vlada Vojvodine, od 2005. godine, sprovodi 4 mere populacione politike u vidu novčanih davanja (roditeljski dodatak za prvo dete, pomoć porodici u kojoj se rode blizabnci, trojke, odnosno četvorke i regresiranje dela troškova boravka u predškolskoj ustanovi za dete trećeg, odnosno četvrtog reda rođenja). Za realizaciju ovih mera utrošeno je 2, 7 milijarde dinara. Kada je u pitanju pomoć porodicama u kojima se rode blizanci, do sada je za ovu meru utrošeno 428.000.000,00 dinara, a za 2011. godinu planirano je 90.600.000,00 dinara.

Mira Milićev, majka bliznakinja Aleksandre i Anđele, i starijeg dečaka od 2,5 godine, zahvalila je Pokrajinskoj vladi na pomoći koja je za njenu porodicu bila veoma dragocena, jer su uspeli da kupe kuću. Do preseljenja u Bašaid živeli su u Kikindi, u iznajmljenoj sobi od 7 kvadrata. Kako je Mira izjavila, za normalan život neophodna im je još veš-mašina i kupatilo.

Autor: Redakcija
Datum: 30, 03, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *