Održan seminar o energetskoj efikasnosti

TITEL: U sredu, 30. marta 2011. godine, u Plavoj sali Suda u Titelu održan je seminar za predstavnike opština i javnog sektora za stvaranje preduslova za primenu mera energetske efikasnosti.

         Seminar je otvorio predsednik opštine Titel Milivoj Petrović, a prisutnima su se obratili i glavni menadžer na projektu opštine Žabalj, Boro Milić i koordinator na projektu opštine Titel, Milan Nastasić.


          Predavanja su držali: dipl. inž. el. Nada Radovanović iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i dr Maša Bukurov sa Fakulteta tehničnih nauka u Novom Sadu.
          „Danas se održava seminar namenjen predstavnicima lokalnih samouprava, javnih preduzeća i ustanova sa ciljem da se upoznaju sa projektom „Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za primenu mera energetske efikasnosti“ u okviru programa Exchange 3, sa aktivnostima koje će se sprovoditi na tom projektu i da se upoznaju sa timom koji će vršiti prikupljanje podataka i snimanje energetske potrošnje u javnim objektima, a sve u cilju da se pripremi Akcioni plan za primenu mera energetske efikasnosti. Sa tim Akcionim planom moćićemo da konkurišemo kod Evropskih fondova za realizaciju planiranih mera.


         U svakoj opštini formiraće se tim za energetski menadžment koji će biti zadužen za realizaciju planiranih aktivnosti. Snimaće se energetske mape javnih objekata i iz toga će se videti koliko postoji prostora za uštedu energije bez narušavanja konfora, odnosno iz tih energetskih indikatora videće se gde bi mogli da smanjimo potrošnju jer na cenu ne možemo uticati. Sve se to radi sa ciljem kako bi mogli da smanjimo izdvajanja iz budžeta za energetske troškove.
          Veoma je važno da lokalne samouprave i javne institucije shvate značaj i suštinu ovog projekta kako bi mogli da sarađuju sa timom za energetski menadžment. Ovo je šansa da se lokalne samouprave bave energetikom kroz uštede na jedan sistematičan način i velika šansa za opštinu za zapošljavanje mladih ljudi“, naglasila je savetnik za električnu energiju i ugalj Nada Radovanović.

Izvor: opstinatitel.rs

Autor: Redakcija
Datum: 31, 03, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *