Pres konferencija povodom održavanja „Festivala pameti“ u Vojvodini

NOVISAD: Pokrajinski sekretar za obrazovanje dr Zoltan Jegeš na konferenciji za novinare, govorio je o održavanja „Festivala pameti“ u 20 gradova i opština u Vojvodini.

Osnova za takmičenje je mozgalica „Doris“ u čijem rešavanju se koristi logika i brzina. Cilj projekta „Festival pameti“ je otkrivanje talentovanih učenika srednjih škola sa natprosečnim sposobnosti za logičko razmišljanje i zaključivanje, njihovo promovisanje i podrška za njihovo dalje napredovanje i usavršavanje.

Festival je do sada uspešno realizovan u 11 opština i gradova u Vojvodini, uz učešće preko 350 talentovanih učenika srednjih škola. Reč je o učenicima srednjih škola različitih profila, koji su pokazali izuzetne rezultate u logičkom razmišljanju i kombinatorici, pronalaženju rešenja u rekordnom vremenu. Kako je najavljeno, do kraja maja, biće obuhvaćeni učenici srednjih škola u 20 vojvođanskih opština i gradova, tako da će na festivalu učestvovati oko 600 đaka.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje dr Zoltan Jegeš je pozdravio savetnika u Sekretarijatu Vlade AP Vojvodine Zdravka Živkovića, koji je osmislio mozgalicu „Doris“, koja je proglašena najboljom mozgalicom za 2009. godinu u prestižnom američkom časopisu za rekreativnu matematiku i logičke igre „Games“. Takođe, upućen je poziv da se i u Srbiji organizuje „Festival pameti“, po uzoru na „Međunarodni festival pameti“, koji se održava pod pokroviteljstvom američke Fondacije Martin Gardner i koja se održava u 50 država sveta.

Zdravko Živković je rekao da ova društvena igra podstiče takmičarski duh kod učenika, kao i da je najveća nagrada i za učesnike i za same pobednike sticanje samopuzdanja, koje će učenicima pomoći u životu da lakše rešavaju svakodnevne zadatke. Reč je o mozgalici od četiri postavljena zadatka, koja se rešavaju za deset minuta. U finalu, koje će biti održano u junu u Novom Sadu, učenici će se takmičiti za laskavu titulu najpametnijeg učenika Vojvodine, kada će šezdeset pobednika mozgalice „Doris“ i 60 pobednika strateške igre „DorisUfo“ odmeriti svoju spretnost, veštinu i umeće.

Autor: Redakcija
Datum: 29, 03, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *