Najviše posla na repištu

Temerin: Na području opštine Temerin berba ili kombajniranje kukuruza se privodi kraju. I pored činjenice da je vađenje šećerne repe počelo prvih dana septembra, računa se da u ataru Temerina ima još oko 120 hektara slatkog korena, na imanjima i individualnom sektoru u Sirigu blizu 200 hektara.

         Sudeći po novim padavinama – sigurno je da će kampanja vađenja i prevoza šećerne repe iz atara i sa prizmi trajati do kraja godine. Iako imaju obavezu da pre izlaska na javne puteve očiste točkove traktora, kombajna, kamiona od blata, mnogi to ne čine pa je neophodna puna opreznost svih učesnika u saobraćaju.
        U šećerani Šajkaška u Žablju kampanja prerade slatkog korena je u punom jeku. Digestija šećera je sada 14, ili 14,2 odsto, prilično niža nego lane, kada je bila 16, a uzrok su loši vremenski uslovi. Prosečan prinos repe kreće se oko 55 tone po hektaru. Prema rečima Željka Kovačević, zamenika direktora šećerane u Žablju, osnovna cena repe povećana je sa 2,7 na 2,9 dinara po kilogramu, a dodato je 5.500 dinara po hektaru kao stimulacija za seme. Stoga osnovna cena iznosi tri dinara, ali je osnovni problem slaba digestija slatkog korena.
        Inače, za 11 meseci ove godine na području opštine Temerin palo je 1039 litara kiše po kvadratnom metru, što je dva i po puta više od godišnjeg proseka. Najviše padavina bilo je u junu 196, maju 134 i avgustu 124 litre po kvadratnom metru.

Autor: Mile Milojević
Datum: 02, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *