Zakup po hektaru od 14,300 do 62.395 dinara

Temerin: Na oglas o prikupljanju pisanih ponuda u prvom krugu za davanje u zakup 369,4 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na području opštine Temerin javilo se tridesetak individualnih poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Temerin i predstavnici DOO Petefi.

        Posebno interesovanje vladalo je za 232 hektara državne zemlje u katastarskoj opštini Temerin. Zavisno od kvaliteta i površina pojedini manji kompleksi izdati su po ceni od 14.100 i 14.300 dinra po hektara, tek nešto većoj od početne cene. Kompleks broj 22 od 2,5 hektara ostvario je rekordnu cenu zakupa od 62.395 dinara po hektaru. Za kompleks 40 u Temerinu bilo je čak 8 ponuđača, a u narednih godinu dana zakupac će po hektaru plaćati 56.710 dinara.
        Nakon završenog prvog kruga izdavanja državne zemlje u KO Temerin Zoran Svitić, zamenik predsednika komisije je istakao da su na pojedinim kompleksima ostvarene dvostruko više cene, što je dobro jer se sredstva namenski troše u atarsku infrastrukturu i melioraciju. Od 25 kompleksa u k.o. Temerin 2. decembra izdato je 16, ostalo je još devet za drugi krug, a u pitanju je uglavnom zemlja lošijeg kvaliteta.
        Opština Temerin se ne može pohvaliti površinama državne zemlje, posebno se to odnosi na katastarsku opštinu Sirig.
        Jedan deo podeljen je po pravu prečeg zakupa. Za prvi krug izdavanje državne zemlje u KO Temerin, KO Temerin i KO Sirig – ostalo je je samo 369,4 hektara. Predsednik opštine Temerin, Andraš Gustonj je u nedavnoj izjavi za Radio Temerin istakao da su pokrenuti mehanizmi za povraćaj značajnih površina državne zemlje u KO Sirig. (crkvena zemlja, Kamendin).

Autor: Mile Milojević
Datum: 02, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *