Deseti Krajiški salon

Beograd: U Muzeju železnica Srbije zatvoren Deseti Krajiški salon na kojem po drugi put učestvovao Stevo Diklić, nastavnik u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“ u Titelu.

         U Kninu, do egzodusa Srba 1995. godine, tradicionalno se održavao Kninski likovni salon. Bila je to jednogodišnja smotra likovnih umetnika tog, kao i drugih dalmatinskih gradova. Poslednji Kninski salon, trinaesti po redu, organizovan je u čast Vidovdana, u julu 1995. godine. Na salonu su tada, pored umetnika iz Krajine učestvovali i gosti iz Srbije i Republike Srpske. Izloženi radovi dočekali su „Oluju“ avgusta 1995, i njihova sudbina do danas je ostala nepoznata.


         – Iz programskih načela te smotra proistekao je Krajiški likovni salon s osnovnim zadatkom da u Srbiji okuplja umetnike iz Krajine i prezentuje njihova ostvarenja. Ove godine u Muzeju železnica Srbije u Beogradu od 15-29. oktobra održan je 10 (23) Krajiški likovni salon koji je okupio sedamdesetak umetnika, priča Stevo Diklić, po drugi put učesnik ovog salona, koji radi kao likovni pedagog u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“ u Titelu.
        Na ovogodišnjim Salonu posetioci su mogli da vide sedamdesetak slika, umetničkih fotografija i skulptura. Deseti Krajiški likovni salon posvećen je uspomeni na svetski poznatog naučnika Milutina Milankovića. Čuva se uspomena i na velikane, koji su poreklom iz tog kraja ili su ostavili neizbrisivi stvaralački trag.


Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 30, 10, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *