Godina velikih uspeha

Šajkaš: Lovačko društvo „Zec“ iz Šajkaša osnovano je davne 1897. godine i kroz svoju dugu prošlost radilo je prema svim predviđenim aktima lovačkih organizacija. Ove godine Lovačko društvo je imalo niz aktivnosti na uređenju lovišta i lovno tehničkih objekata, popravci čeka i izradi hranilišta za nisku i visoku divljač.

          Društvo je već ozvaničilo kalendar za lovnu 2009/2010. godinu, u kome je predviđeno hvatanje živih zečeva i, ako vreme dozvoli, ovu akciju bi trebalo provesti 31. oktobra 2009. godine. Takođe su predviđena dva lovna dana na zečeve za turiste, kako bi od prikupljenih sredstava uspeli da kupe zemljište na kome bi sledeće godine napravili prihvatilište za fazansku divljač. Domaćinskim radom Društvo pokušava da na svom skromnom lovištu od 2.500 hektara, koje nema ni prirodnih ni veštačkih remiza, zasadi skloništa kako za nisku tako i za visoku divljač, čime bi obogatilo lovni fond. Završetkom ovog projekta, stvorili bi se uslovi za duže zadržavanje visoke divljači u lovištu, koje je za sada bogato samo zečevima.

          Ova godina će ipak ostati upamćena po dva velika uspeha – objavljena je monografija Lovačkog društva „Zec“ iz Šajkaša, a Stevica Raletić, jedan od najmlađih članova Društva, postao je prvak Srbije u gađanju glinenih golubova u juniorskoj konkurenciji i po drugi put prvak Šajkaške.

          Ali ima nešto veoma ružno što se i dalje dešava u šajkaškom ataru koji je ujedno i lovište ovog Društva. Iako je Ministarstvo poljoprivrede donelo zabranu paljenja strnjišta, toga se ovde niko ne pridržava i svi pale na svojim njivama. Tako je 24. septembra na zemlji Kombinata, potes „Greda“, zapaljena površina od oko 130 hektara na kojoj je obran kukuruz pa su lovci uputili dopis lovnoj inspekciji i pokrajinskim vlastima. Slično se ponovilo i 7. oktobra, takođe na zemljištu Kombinata, na potesu „Livade“, gde je zapaljeno strnjište na površini oko 100 hektara pa se i za ovo sprema dopis nadležnima. Zato lovci apeluju na sve građane da ne pale strnjišta kako bi u šajkaškom lovištu sačuvali zečju divljač.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 28, 10, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *