Potrebna pomoć za UG „Đurđevdan“ Vilovo

Vilovo: Pre šest godina osnovano je Udruženje građana „Đurđevdan“ u Vilovu sa zadatkom da se čuva tradicija, kultura i jezik Roma. Marko Dimović, predsednik Udruženja ističe da članovi Društva nisu samo Romi nego i druge nacionalnosti.




        I pored skromnih sredstava sa kojima su raspolagali ipak iza sebe imaju nastupe sa romskim igrama u Novom Sadu, Šajkašu, Žablju, Vilovu, a pogotovo su ponosni na koncert romskih društava koji je pre tri godine održan u Beogradu kada su nastupili među 40 društava iz cele Srbije. Trenutno tridesetak mlađih članova, podeljenih u dve uzrasne grupe uvežbava igre.

Prošle godine finansijski ih je pomogla Opština Titel sa 15 000 dinara i Mesna zajednica Vilovo sa 8 000 dinara. Marko Dimović ističe da ove godine, zbog nedostatka finansijske pomoći, nisu obeležili Dan Roma, 8. april, ali da iz istih razloga deca ne uče romski jezik. Veliki problem u radu Društva je nedostatak adekvatne nošnje, iako za nju ne trebaju velika finansijska sredstva.
        I pored svih teškoća u kojima rade ove godine, članovi Društva su se posebno angažovali na sređivanju ulice Time Berara. Dečaci, najmlađi članovi Društva, nedavno su učestvovali na turniru u Šangaju u Novom Sadu.
        – Teška je ekonomsko socijalna situacija, pa sve posledice krize i te kako osećaju i romska deca. Zato upućujem apel svima koji mogu da pomognu našu decu sa garderobom i obućom, ističe Dimović.


Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 28, 10, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *