Predstavljen Vodič za primenu Zakona o udruženjima

Novi Sad: Fond za razvoj neprofitnog sektora u saradnji sa Novosadskim humanitarnim centrom i Građanskim inicijativama iz Beograda organizovao je tribinu za predstavnike udruženja građana iz Vojvodine na kojoj je predstavljen Vodič za primenu Zakona o udruženjima.




        Kako je istaknuto Zakon o udruženjima usvojila je Narodna skupština Srbije 8. jula ove godine. Osnovni razlozi za njegovo donošenje leže u potrebi da se pravni okvir za ostvarivenje zagarantovane slobode udruživanja uredi u skladu sa Ustavom Srbije, najvišim evropskim standardima i principima sadržanim u obavezujućim međunarodnim aktima, ali i savremenim tendencijama koje naglašavaju novu ulogu i značaj nevladinog sektora u ukupnim društvenim procesima. Rad na donošenju Zakona o udruženjima trajao je više od godinu dana, a doprinos njegovom usvajanju jednako su dali i nadležni državni organi i udruženja građana koja su učestvovala u njegovoj pripremi.
        Predstavnicima vojvođanskih udruženje građana predstavljen je Vodič, koji kroz deset poglavlja, pokušava na jednostavan i lak način da objasni i ukaže na osnovne novine i obaveze koje Zakon o udruženjima donosi. Prema rečima Danijele Korać-Mandić, programskog koordinatora u Novosadskom humanitarnom centru, jedna od značajnih novina koju uvodi novi Zakon jeste da udruženje mogu da osnuju najmanje tri fizička ili pravana lica, umesto dest kakva je do sada bila praksa.

        – Takođe, Zakonom je izričito uređeno da je upis u Registar udruženja dobrovoljan – rekla je Danijela Korać-Mandić i dodala da onošenje Zakona samo je prvi korak u zajedničkom radu na ostvarivanju slobode udruženja, a već sledeći, ne manje značajan korak, biće postupak tzv. „preregistracije udruženja“.
        O primeni Zakona o udruženjima govorili su Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa, Dragana Rajić, predstavnik Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Nives Čulić iz Agencije za privredne registre, Maja Galić, predstavnik lokalne zajednice Agencije za privredne registre, Novi Sad, dr Dragan Golubović iz Evropskog centra za neprofitno pravo, Budimpešta i Ana Segedinski, v.d. direktora Fonda za razvoj neprofitnog sektora.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 27, 10, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *