Okrugli sto „Rad Saveta za međunacionalne odnose“

Novi Sad: U Izvršnom veću AP Vojvodine, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju, održan je Okrugli sto pod nazivom „Rad Saveta za međunacionalne odnose“.



        Na skupu su razmatrana dosadašnja iskustva o formiranju ovih tela u opštinama, načinu izbora njihovih članova, mandatnom periodu, kao i obezbeđenju sredstva za rad. Okrugli sto je organizovan sa ciljem da se unapredi osnivanje i pravno funkcionisanje opštinskih saveta za međunacionalne odnose.


         Pokrajinski sekretarijat za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju podržava osnivanje ovih saveta u multietničkoj Vojvodini, istakla je Eržebet Šinković, pomoćnica resornog sekretara. Objasnila je da, iako postoji odluka o njihovom osnivanju, na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, od 40 vojvođanskih opština, u samo 18 je odluka i sprovedena. Okrugli sto je upravo organizovan da bi podstakli i ubrzali ovaj proces, a u Sekretarijatu su predvideli da se, do kraja godine, slični skupovi održe u Staroj Pazovi i Subotici, kazala je Šinković.
        Na skupu je izneto da je Srbija, kao demografski heterogena država, razvila određene multikulturne prakse na normativno-institucionalnoj osnovi. Takođe je rečeno da u AP Vojvodini svaki treći građanin pripada nekoj etničkoj manjini. Istaknuto je da su zato opštinski saveti za međunacionalne odnose, jedan od osnovnih institucionalnih okvira za očuvanje stabilnih međunacionalnih odnosa i zaštitu manjinskih prava na nivou lokalne samouprave. Objašnjeno je da je novim Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno da se saveti osnivaju u opštinama sa mešovitim nacionalnim sastavom stanovništva. Međunacionalni saveti predstvljaju poželjan model društvenih odnosa u višenacionalnim zajednicama i podrazumevaju usklađenost socijalnih i političkih interesa različitih etno- kulturnih zajednica, služeći očuvanju i unapređenju njihovog identiteta i kultura. Takođe je objašnjena različitost saveta za međunacionalne odnose i nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Naime, prvi su direktno povezani sa skupštinama opština, dok su drugi institucije koje predstavljaju manjine pred organima vlasti, što ne isključuje njihovu međusobnu saradnju na raznim poljima. Saveti za međuncionalne odnose su institucije koje poznaje Zakon o lokalnoj samoupravi, dok su nacionalni saveti nacionalnih manjina uređuju Zakonom o savetima nacionalnih manjina koji im daje nadležnosti u oblasti kulture, obrazovanja informisanja, upotrebe jezika i pisma.
        Podaci iz dosadašnje prakse govore da su ovi saveti oformljeni u 17 opština po zakonu iz 2002. godine, u 10 opština po zakonu iz 2007. godine. Različiti su i mandatni periodi i oni se kreću između dve i pet godina. U sedam opština članovi saveta birani su iz redova odbornika, dok u pet opština smatraju da to nije dobro. Sredstva za rad saveta obezbeđena su u samo sedam opština.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 27, 10, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *