Završena žetva soje, bere se kukuruz

Temerin: Sa 170 kvadratnih kilometara područje opštine Temerin je jedno od najmanjih na području Vojvodine (manji je atar Bačkog Petrovca i opština Sremski Karlovci).



        Poljoprivrednici iz Temerina, Bačkog Jarka i Siriga imaju 15.637 hektara plodne zemlje.
        Značajnijih padavina na ovom području nije bilo od žetve pšenice. Zbog suše, visokih temperature, lošeg rasporeda padavina umesto zadovoljstva i osmeha, na licima ratara se ogleda zabrinutost.
        – Završena je žetva soje, prinosi se kreću od 800 kilograma do 2 tone po katastarskom jutru. Berba kukuruza je u punom jeku, a vlažnost zrna od 12 do 13 procenata ide na ruku ratarima – jer neće imati troškove sušenja. Rod kukuruza, zavisno od primene agrotehnike i od toga da li je predusev bila šećerna repa ili soja kreće se od 5 do 6,5 tona po katastarskom jutru – ističe Laslo Tot, diplomirani agronom OZZ „Žunji-Silak“ iz Temerina, u čijim silosima će se troškovi čuvanja zrna kukuruza naplaćivati tek od 1. decembra do plasmana na tržište.
        Zbog velikih vrućina i nemogućnosti da šećerane prerade značajnije količine slatkog korena – kombajni još nisu ušli u njive pod šećernom repom.

Autor: Mile Milojević
Datum: 30, 09, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *