О

Кратки биографски речник Титела

Обрадовић, Доситеј (1739 – 1813), отац нове српске књижевности, монах у Хопову, просветитељ и педагог, зачетник рационалистичке филозофије у Срба, први министар просвете у Србији. Прошао кроз Тител 1757. на путу за Хопово. О своме боравку у Тителу, где је продао један Часловац како би платио превоз до Сланкамена, писао је у Животу и прикљученијима не сећајући се, додуше ненамерно, да спомене име Титела.

 
 

Огњановић, Андрија (1892 -1980), учитељ, историчар школства. Родио се у Локу, где је завршио основну школу, а Грађанску у Тителу, учитељску у Баји и Сомбору. Био је солунски добровољац и одликован са неколико ордена. Радио је као учитељ у Шајкашу до 1930, потом у Банској управи у Новом Саду. Писао је уџбенике и изучавао историју просвете у Војводини. Са тителским учитељем Николом Кирићем написао је Тителско школство 1703-1973. Умро у Новом Саду.

 
 

Огњановић, Светозар Ф. (1869 – 1927), књижар. Родио се у Тителу, књижарству се учио у Новом Саду у књижари Луке Јоцића. У Сремским Карловцима отворио је сопствену књижару, потом преузео и успешно водио угледну књижару Арсе Пајевића у Новом Саду у Дунавској улици 1. Издавао је одабране књиге, а књижара је постала место окупљања интелектуалне елите. Успоставио је и позајмну библиотеку. Умро је у Новом Саду.

Autor: Rade Aničić
Datum: 03, 05, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *