Т – Кухињски буквар

Талкне чешке, Талкне чешке (с јајима), Талкне чешке на трећи начин, Тартар сос


Талкне чешке

 
 

Узми четврт литра млака млека, од те четврти одузми половину и у то млако млеко потопи по деке квасца са мало шећера и нека кисне један сат. Додај ускисломе квасцу две деке масла, мало соли и преостало млако млеко, а брашна колико буде требало да се добије нешто гушће тесто него за палачинке. Сад остави да кисне три четврти сата. Узимај од теста колико обичном кашиком захватиш и пеци на врелој масти обе стране. Вруће служи са пекмезом и поспи одгоре шећером.


Талкне чешке (с јајима)

Исто као претходне талкне само додај 1-2 жуманцета.


 

Талкне чешке на трећи начин

У пола деци млака млека потопи пола деке квасца са мало шећера и остави да кисне један сат. Додај ускисломе квасцу 6 деци брашна, два жуманцета, мало соли, замеси потребним млаким млеком, мало гушће него за палачинке и варјачом добро измешај. Тако умешеном тесту додај пену од два беланцета, измешај и остави да кисне три четврт сата. Кад је ускисло, пеци у модли за чешке талкне на врелој масти. Кад је доња страна поруменела пажљиво окрени виљушком горњу страну. Вади чинију, слепи две и две пекмезом по избору, вруће поспи шећером и изнеси на сто.


 

Тартар сос

Четири жуманцета од тврдо куваних јаја протерају се кроз сито. Томе се дода једна кашика сенфа, нешто соли и шећера, па се све добро измеша. Овој смеси треба досути 4 кафене кашике финог зејтина (уља) уз непрестано мешање. Зејтин се постепено додаје са прекидањем да би се боље измешао. Томе свему додај сок од једног лимуна, а затим и нешто белог ситног бибера. Ако је смеса густа, може се разбистрити умерено киселим, финим винским сирћетом.

Док се зејтин додаје мора се нарочито пазити а то ће рећи зејтин у танким млазевима смеси с прекидом додавати и добро мешати. Ако се на то не пази одмах се зејтин одлучи (одвоји) од остале смесе.

Овај сос се узима за рибе, а и за хладна печења.



Куварица, Народни музеј Крагујевац
слика преузета са сајта „Стари занати у Србији“

Autor: Rade Aničić
Datum: 27, 06, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *